mamaplus

Este sau nu păcat conceperea copiilor în post? Explicația lui Ion Andronache

-
//
13.03.2019

Nu doar în popor, dar și în unele biserici se transmite mesajul potrivit căruia conceperea unui copil este interzisă în timpul postului. Mai mult, se spune că aceşti copii se pot naşte cu malformaţii, diverse boli sau părinţii vor suferi mult cu ei. Pentru a scăpa de frici și îndoieli, am decis să-i cerem părerea autorului vlogului Ortodoxia - „pentru că așa trebuie", Ion Andronache.

Este sau nu păcat conceperea copiilor în post? Explicația lui Ion Andronache

“În primul rând trebuie să pornim de la faptul că postul nu este o regulă obligatorie, ci el este făcut benevol. Postul, așa cum era în primele secole ale creștinismului se referea la abstinența de la mâncare pe tot parcursul zilei, iar seara creștinii participau la Liturghie și se împărtășeau.  Micul dejun și prânzul era împărțit săracilor, astfel el avea și un scop filantropic. De fapt, postul adevărat este abținerea de la minciună, clevetire, batjocoră, de la orice răutate spusă, făcută sau gândită, lepădarea mâniei și înfrânarea limbii, acesta este postul bineprimit.

Adevărat că postul mai e și abținerea de la anumite pofte, printre care ar fi și relațiile sexuale, însă nicidecum nu cele dintr-un cuplu. În general sexualitatea este un subiect tabu în Biserică. Peste tot se spune că relațiile sexuale sunt interzise dintre soți, adică permise doar pentru scopul de a procrea, însă toți le practică.

Totuși pe lângă plăcere, relațiile sexuale sunt o manifestare a dragostei și afecțiunii față de partener și este normal și firesc ca ele să existe mereu. Toate aceste interdicții care se aud de la unii clerici vin în special de la monahi, care nici habar nu au care este viața într-un cuplu, poate doar din auzite. Într-un an avem 4 posturi - postul mare care durează 7 săptămâni, postul Nașterii Domnului care durează 6 săptămâni, posturile Maicii Domnului și a sfinților apostoli Petru și Pavel. Mai avem zilele de miercuri și vineri în care tot trebuie să postim conform rânduielii. Iar dacă atragem atenția la zilele de sâmbătă, duminica și de sărbătorile bisericești, care sunt peste 40 într-un an, ne rămân doar câteva zile pe an free la relații sexuale. Vă imaginați dacă e să ne potrivim la aceste aberații încurajate în mare parte de călugări, familiile creștine vor avea un calendar strict pentru disponibilitatea la relații sexuale.

Din cauza asta, s-ar destrăma familiile, s-ar aplica violența și chiar ar putea să apară violul conjugal. Bărbații ar impune soțiile să facă sex după calendar sau poate invers, adică să-și îndeplinească așa-zisa datoria matrimonială.

Referitor la miturile despre copiii concepuți în post:

Aceste mituri despre copiii concepuți în post nu sunt doar din popor din păcate, dar chiar și mulți clerici le promovează. Avem renumiți duhovnici, site-uri ortodoxe care amenință că părinții copiilor vor fi pedepsiți și copilul va avea necazuri în viață. Mie îmi pare rău că lumea încă îi mai ascultă prostii de genul ăsta și în general li se mai atrage atenția. Cred că sinoadele Bisericilor locale, în cazul nostru mitropolia Moldovei, ar trebui să condamne public astfel de aberații străine învățăturii Evangheliei prin comunicate de presă sau alte metode.

Dumnezeul creștinilor nu poate să aibă un comportament asemănător cu cel al diavolului. El nu poate să pedepsească în așa hal. Dumnezeul creștinilor iubește, iartă și așteaptă pe fiecare.”

Sursa: Mamaplus.MD