Dacă vrei să naști un copil sănătos, renunță la alcool în timpul sarcinii!

Dacă vrei să naști un copil sănătos, renunță la alcool în timpul sarcinii!

-
//
15.09.2015

Multe femei, viitoare mămici, se mai întreabă încă, dacă este permis consumul de alcool în timpul sarcinii, mai ales că societatea noastră este bântuită de mitul conform căruia 20 de ml de vin sunt chiar benefice pentru sănătate.

Dacă vrei să naști un copil sănătos, renunță la alcool în timpul sarcinii!

O altă părere au însă medicii și specialiștii care nu recomandă consumul de alcool pe durata sarcinii.

Acest mesaj a fost argumentat și în cadrul unui eveniment care s-a desfășurat în incinta Maternității Spitalului Clinic Municipal nr.1 din capitală, în cadrul cărui specialiștii au ținut să informeze viitoarele mămici despre daunele alcoolului asupra fătului şi dezvoltarea copilului şi să discute despre miturile legate de acest subiect.

De ce nu poți consuma alcool în timpul sarcinii?

„Riscurile consumului de alcool sunt prea mari, faptul că prietena ta a consumat alcool și a născut un copil sănătos, nu este un indiciu că și tu ai putea naște un copil sănătos dacă vei consuma aceeași cantitate de alcool sau chiar mai puțin. Alcool poate afecta dezvoltarea feței, creierului, inimii, rinichiilor și altor organe ale copilului. Acești copii au nasul mai scurt, filtrul nazal este lung sau scurt, buza superioară poate fi mai îngustă. Toate aceste afecțiuni poartă denumirea de SAF (Sindromul Alcoolic Fetal). Consumul de alcool în timpul sarcinii este ca și Ruleta Rusească, poți avea noroc sau poate nu!” a ținut să menționeze dr. Iulia Gavriluţa, şefa secţiei neurologie infantilă din cadrul Spitalul Clinic Municipal nr. 1

Atunci când bei alcool în timpul sarcinii, și copilul tău va bea, deoarece alcoolul consumat va trece cu ușurință bariera placentară și va ajunge la copil.

„Consumul de alcool poate să afecteze sistemul nervos al fătului, acești copii au mai apoi probleme de învățare și de coordonare a mișcărilor, este posibil să sufere de retard mental și probleme comportamentale cărora trebuie să le facă față tot restul vieții lor. Dvs. sunteți dispuse să riscați viața și sănătatea copilului dvs.?” a afirmat Svetlana Gorea, şef centrul Psiho-socio-pedagogic, DGETS.

Dacă vrei să naști un copil sănătos, renunță la alcool în timpul sarcinii!

Totuși, cum ar trebui să se comporte o femeie care mai consumă din când în când băuturi care conțin alcool, dacă dorește să nască un copil?

Dumitru Şişcanu, șeful Secției Consultative, director executiv AO Progres prin Alternativă, le-a răspuns mămicilor la această întrebare: „Dacă o femeie planifică să devină gravidă și să nască un copil, ea trebuie să abandoneze consumul de alcool, inclusiv şi pe durata întregii sarcini. În cazul, însă, când o femeie de vârstă reproductivă care consumă băuturi alcoolice nu planifică o graviditate, ea urmează să utilizeze o metodă sigură de contracepţie. Nu este stabilită o cantitate minimă de alcool, dacă i-am putea spune așa, care să nu afecteze fătul. Nimeni nu poate afirma cu siguranță ce cantitate minimă de alcool este permisă în timpul sarcinii. Aceeași cantitate de alcool poate să nu afecteze unii copii, iar altora le provoacă afecțiuni grave cu sechele pentru toată viața. Cine ar accepta să-și asume un asemenea risc?”

Evenimentul se încadrează în Campania Internaţională „Too Young To Drink” (Sunt prea mic ca să beau) care se realizează în premieră pentru ţara noastră și are ca scop prevenirea Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF) prin informarea oamenilor despre daunele alcoolului asupra fătului şi dezvoltarea copilului. Semnificația Campaniei constă în faptul, că la orele 9.09 la data de 9.09 (tangență cu 9 luni de sarcină) în circa 30 de ţări ale lumii mai multe organizații au transmis mesaje pentru a încuraja femeile să nu consume alcool în timpul sarcinii”

Partenerii principali al evenimentului sunt Reprezentanţa Médecins du Monde în Republica Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău  și  Dispensarul Republican de Narcologie.