La data de 29 noiembrie 2013, în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a avut loc cea de-a IV ediție a Festivalului etno-folcloric cu genericul “Cine joacă opincuța”, în cadrul cărui au participat copiii cu vârsta de 4-9 ani.   

Festivalul este organizat, al 4-lea an la rând, de Asociația Obștească „Lari-Gret”, din frumoasa inițiativă a directoarei Asociației, dna Greta Pelin și a consilierului metodic, dna Emilia Tutunaru. Ideea Festivalului s-a născut din dorința de a contribui cât de mult posibil la educația estetică a generației în creștere, dorința de a încadra copiii în valorificarea patrimoniului cultural imaterial. Nu în ultimul rând, Festivalul are drept scop conservarea și promovarea creației populare din vatra folclorică de proveniență.

Din an în an Festivalul capătă amploare, implicând tot mai multe colective folclorice de copii talentați din instituțiile de învățământ ale Republicii Moldova. Mai mult ca atât, începând cu anul 2012 Festivalul a devenit transfrontalier, implicând și colective folclorice de copii din România.

 Astfel, la cea de-a IV ediție a Festivalului etno-folcloric “Cine joacă opincuța” au participat 7 grupuri folclorice de copii:

  • Grupul folcloric “Crăișor” al Centrului Educațional „Cheițele Cunoașterii”;
  • Grupul folcloric “Cimbrișor” al Centrului Educațional „Cheițele Cunoașterii”;
  • Grupul folcloric “Miorița” al Centrului Educațional „Cheițele Cunoașterii”;
  • Grupul folcloric al Liceului de Limbi Moderne și Management;
  • Grupul folcloric al grădiniței Nr. 152, “Pas cu pas”;
  • Grupul folcloric al grădiniței Nr. 210, “Spiriduș”;
  • Grupul folcloric al Asociației “Paradisul Copiilor”, Iași, România

Fiecare colectiv ne-a încântat cu un cântec folcloric (de grup, solo, duet), ne-a fascinat prin armonia mișcărilor dansului folcloric, copilașii au recitat poezii și snoave, și-au demonstrat talentul artistic în mini-scenete folclorice. Mai mult ca atât, spectatorii au avut privilegiul să se familiarizeze cu ritualuri străvechi, caracteristice zonei de proveniență selectată de grupuri folclorice. Micile vedete au impresionat spectatorii și prin portul tradițional de serbare, purtând cu demnitate costumele populare specifice genului de artă.

La master-clas spectatorii au fost încântați de micuța vedetă Emili Istratie, care a adus în dar cântecul “Pe dealul cu flori”, dar și de ansamblul colectivului pedagogilor al Centrului Educațional „Cheițele Cunoașterii”, care a interpretat cântecul “Cântec de neam”.La data de 29 noiembrie 2013, în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a avut loc cea de-a IV ediție a Festivalului etno-folcloric cu genericul “Cine joacă opincuța”, în cadrul cărui au participat copiii cu vârsta de 4-9 ani.