mamaplus

Începe Săptămâna Patimilor. Ce se întâmplă în această perioadă

-
//
22.04.2019

Creştinii ortodocşi intră astăzi în Săptămâna Patimilor, numită şi Săptămâna Mare, ultima din Postul Paştelui.

mamaplus

În această perioadă, credincioşii se pregătesc de sărbătoarea Învierii lui Hristos prin post aspru şi rugăciune. Potrivit scrierilor bisericeşti, în următoarele zile se mânâncă abia după asfinţitul soarelui.   

În Lunea Mare credincioşii consumă produse fără ulei. În Marţea Seacă, sunt interzise muncile grele, dar pot fi făcute, până în miercurea mare, lucrări agricole. 

În a treia zi, credincioşii îşi amintesc de păcătoasa care se pocăieşte în faţa Domnului şi de Iuda, ucenicul care l-a vândut pe Hristos, de aceea se bea vin cu pelin. Iar în Joia Mare, în biserici are loc Denia celor 12 Evanghelii şi se aminteşte despre spălarea picioarelor Apostolilor de către Mântuitorul Hristos şi Cina cea de Taină.

Este şi ziua în care sunt vopsite ouăle şi sunt copţi cozonacii şi pasca. 

În Vinerea Patimilor, cunoscută şi ca Vinerea Seacă sau Neagră, în biserici nu se oficiază Sfânta Liturghie. Este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. 

Credincioşii ţin post negru, adică nu mănâncă nimic, până se scoate din biserică Sfântul Aer. Sâmbătă este sacrificat mielul şi sunt făcute ultimele pregătiri de Paşte. Înainte să meargă la slujba de înviere, fiecare familie îşi pregăteşte cu grijă coşul pentru sfinţire.

Sursa: publika.md