Numărul bolnavilor de tuberculoză diagnosticaţi tardiv creşte în ţara noastră

Numărul bolnavilor de tuberculoză diagnosticaţi tardiv creşte în ţara noastră

-
//
05.09.2016

Numărul bolnavilor de tuberculoză diagnosticaţi tardiv creşte în ţara noastră. Potrivit Ministerului Sănătăţii, anul trecut au fost depistate cu două la sută mai multe cazuri, faţă de 2014.

Numărul bolnavilor de tuberculoză diagnosticaţi tardiv creşte în ţara noastră

În acest context, autorităţile cer medicilor de familie să depună mai mult efortpentru a identifica persoanele infectate.

Claudia Mircos este medic de familie în satele Cioara şi Pogăneşti din raionul Hânceşti. Femeia spune că deseori se confruntă cu situaţia când unii localnici, suspectaţi că ar avea tuberculoză, refuză să fie examinaţi. Este şi cazul unei bătrâne, care a locuit în aceeaşi cameră cu fiii săi bolnavi de tuberculoză.

Un bărbat a revenit din Rusia infectat cu tuberculoză. El a renunţat la tratament după jumătate de an. Medicul de familie a încercat timp de două luni să-l convingă să-şi ia medicamentele.

"Îmi era rău de la aceste pastile. Nu aveam pofta de mâncare, oboseli aveam. M-am gândit că de la tablete îmi e rău. Nu credeam că sunt bolnav. "

Din păcate, foarte mulţi moldoveni se opun examinării medicale.

"M-am deplasat într-o zi la 15 persoane, le-am dat borcănaşe, le-am scris şi le-am explicat ce trebuie să facă, ca a doua zi să le pot duce la spital pentru investigaţii, măcar sputa să o investigăm. A doua zi doar cinci persoane din 15 mi-au dat analiza", a spus medicul de familie, Claudia Mircos.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii îndeamnă oamenii să fie mai cooperanţi cu medicii de familie în astfel de cazuri.

"Deoarece tuberculoza este o boală socială, este nevoie de a implica nu doar sistemul de sănătate, dar şi întreaga comunitate, inclusiv administraţiile publice locale, primăriile, şcolile, bisericile", a afirmat directorul Institutului de Ftiziopneumologie, Liliana Domente.

Peste trei mii de moldoveni au urmat tratamente împotriva tuberculozei pe parcursul anului trecut. Dintre aceştia, 400 nu au mai putut fi salvaţi din cauza depistării tardive a bolii.

Sursa: publika.md