mamaplus

O femeie de la Budești a ales să ofere alinare copiilor orfani

-
//
17.04.2019

Are o fiică biologică, deja adolescentă, iar acum câțiva ani a decis să reia calea maternității și să ofere alinare copiilor orfani. În ziua în care a devenit asistent parental profesionist, Nadejda Muntean, și-a văzut viața cu alți ochi. Femeia spune că profesia de părinte este pe cât de responsabilă, pe atât de deosebită. Ea recunoaște că tristețea din ochii copiilor pe care îi tutelează temporar a învățat-o să aprecieze mai mult frumusețea lumii și să descopere adevăratul sens al bunătății, potrivit agora.md.

mamaplus

Înainte de a deschide ușile sufletului pentru niște copii străini, Nadejda și-a provocat fiica la o discuție sinceră:

„Când am intrat în serviciul acesta, în primul rând am vorbit cu ea. Ne-am sfătuit. Ea a fost de acord, doar atât a spus: hai să luăm un băiețel. I-am răspuns: o să luăm și un băiețel”.

Destinul avea însă, alte planuri. Așa se face că familia lor s-a mărit cu un băiețel, dar și cu o fetiță. Ambii au fost părăsiți de mama lor biologică.

„Prima vizită la instituție când i-am văzut, am venit acasă și ziceam: ce-s de frumușei, ce-s de bunișori. Imediat i-am pus la inimă. Cât de greu sau ușor nu ar fi, copilul e copil”, spune femeia.

Recunoaște că drumul spre inima unui pui de om nu e întotdeauna presărat doar cu lapte și miere:

„Copilul biologic îl crește din prima clipă, îi vezi din start caracterul și toate detaliile. Pe ei îi luăm mai mărișori, nu-i cunoaștem și nici ei nu ne cunosc. Până când se obișnuiesc ei cu noi și cu anturajul, trece puțin timp până se acomodează. La început sunt și nopți nedormite”.

Meseria de asistent parental este relativ nouă în țara noastră. Asistenții parentali sunt părinți temporari pentru copiii orfani. Nadejda spune că învață în fiecare zi ce înseamnă dedicația și încearcă să fie o mamă cât se poate de bună.

„Oricare copil necesită atenție multă și în orice moment. Nu poți să-i dai unuia mai mult, altuia mai puțin”, explică Nadeja Muntean.

Asistenții parentali sunt instruiți înainte de a li se permite să ia copiii acasă. Aceștia primesc un salariu din partea statului. Suma remunerării se stabilește în funcție de mai mulți factori. Meseria este dificilă, întrucât persoanele alese trebuie să găsească cheia spre inima celor mici.

„Îi mai numim pe asistenții parentali medicul sufletului. Ei nu administrează pastile. Ei administrează dragoste, afecțiune”, a declarat managerul Serviciilor Asistență Parentală Profesionistă de pe lângă Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului, Olga Zaharia. 

Serviciul de asistență parentală a fost lansat în municipiul Chișinău în anul 2000.  În 2003 a fost extins în raioanele Cahul şi Ungheni. În 2005 în raionul Orhei şi în 2007 în raionul Soroca. Ulterior, Serviciul APP a fost extins în majoritatea raioanelor din ţară.

Sursa: agora.md