O sală modernă pentru nașteri a fost inaugurată la Institutul Mamei și Copilului

O sală modernă pentru nașteri a fost inaugurată la Institutul Mamei și Copilului

-
//
13.11.2014

O sală modernă pentru naşteri a fost inaugurată astăzi la Institutul Mamei şi Copilului. Reparaţia şi dotarea tehnică au fost făcute din banii adunaţi în campania "Renaşte Moldova", iniţiată de Fundaţia Edelweiss. Încăperea a fost sfinţită de către episcopul de Ungheni şi Nisporeni, Petru.

O sală modernă pentru nașteri a fost inaugurată la Institutul Mamei și Copilului

După reparaţie, sala este de nerecunoscut. Încăperea a fost dotată cu echipament performant, printre care un ultra-sonograf, masă de resuscitare pentru nou-născuţi şi un fotoliul balansor, unde viitoarele mămici pot să treacă mai uşor travaliul.

"Este importantă calitatea şi este importantă siguranţa în travaliu, pentru că aici avem sursa de oxigen, avem toate condiţiile pentru a conecta aparataj special pentru mama şi pentru făt. Eu mulţumesc din suflet campaniei Renaşte Moldova, fundaţiei Edelweiss, preşedintelui pentru că ne-a susţinut când ne-a fost mai greu", a menţionat Ştefan Gaţcan.

Medicii au rămas impresionaţi de cele văzute.

"Este foarte frumos, foarte performant, acum în sala asta ne simţim de parcă suntem într-un spital din Franţa sau Elveţia", a spus medicul-neonatolog, Ludmila Oclanschi.

Inaugurarea sălii model de naşteri a avut loc în prezenţa fondatorului Fundaţiei Edelweiss, Vlad Plahotniuc, inițiatorul campaniei de modernizare a maternității. El i-a îndemnat pe toţi oamenii, în special, pe politicieni, să sprijine în continuare Campania "Renaşte Moldova".

"Dincolo de confortul care vrem să-l asigurăm mamelor şi copiilor noştri, prin această modernizare şi cum arată o instituţie europeană cu adevărat şi dacă vreţi cum va arăta Moldova", a declarat fondatorul Fundaţiei Edelweiss, Vlad Plahotniuc.

În timpul evenimentului, într-o altă sală s-a născut o fetiţă, mama căreia a fugit de războiul din Ucraina. Episcopul Petru a numit-o pe nou-născuta Anastasia, în cinstea sărbătorii de astăzi.

Administraţia spitalului spune că în total vor fi deschise 14 săli de naşteri de acest fel. Anul trecut, la Insitutul Mamei şi Copilului s-au născut aprximativ 7000 de copii. Recent a fost inaugurată şi sala de primire a maternităţii, care a fost renovată capital din banii adunaţi în campania „Renaşte Moldova”.

Sursa