Pedepse mai dure pentru părinții iresponsabili. Schimbările, Aduse la Codul Familiei

Pedepse mai dure pentru părinții iresponsabili. Schimbările, Aduse la Codul Familiei

-
//
07.11.2016

Părinţii care îşi vor bate sau îşi vor neglija copiii vor fi sancţionaţi mai dur. Potrivit unor modificări la Codul familiei, propuse de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, aceştia vor achita toate cheltuielile pentru întreţinerea minorilor, în cazul în care copiii vor ajunge în centrele de plasament. Documentul mai prevede intentarea unui dosar penal pe numele părinţilor care se vor eschiva de la obligaţiile lor.

Pedepse mai dure pentru părinții iresponsabili. Schimbările, Aduse la Codul Familiei

Ministerul Muncii și Protecției Sociale propune ca, atunci când copii vor fi plasați în centrele de plasament, toate cheltuielile de întreţinere ale minorului să fie restituite de părinţi. Mai mult, aceștia riscă dosar penal şi amendă de până la 40 de mii de lei.

"În cazul în care părinţii cu rea voinţă refuză să-şi exercite obligaţiile sale, care au generat în cazul dat plasamentul copilului sau în procesul invers când el refuză, iarăşi, cu rea voinţă ca să asigure reintegrarea copilului în familia biologică clar că noi am prevăzut răspunderea penală", a declarat vice-ministrul Muncii, Viorica Dumbrăveanu. 

Avocaţii susţin că noile sancţiuni îi vor face pe părinţi mai responsabili.

"Este absolut important să fie stabilite cu certitudine cauzele şi să se determine cu siguranţă că este vorba de un abuz sau de neglijență pentru ca ulterior să poată fie aplicate fără dubii inclusiv şi aceste sancţiuni", a precizat avocatul Doina-Ioana Străisteanu.

Directorii centrelor de plasament susţin că cei mai mulți copii care ajung acolo au nevoie nu doar de întreţinere, dar şi de ajutorul medicilor şi a psihologilor. În prezent, pentru un copil lăsat în grija statului, sunt cheltuiți puţin peste 2.000 de lei pe lună.

"În mod ideal ar fi ca unui copil să-i fie asigurate cheltuielile pe parcursul unei luni, adică necesităţile în jur de 15 -16 mii de lei. Poate în afară de amenda care este pusă să mai fie şi o obligaţie ca părintele respectiv să fie prezent la careva consilieri psihologice", a spus Adriana Zaslaveț, directorul unui centru de plasament pentru copii.

Proiectul de modificare a Codului familiei urmează să fie discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului. 

Sursa: publika.md