Sunt copila pe care ați lăsat-o să se nască singură, nu vă mustră conștiința?

Sunt copila pe care ați lăsat-o să se nască singură, nu vă mustră conștiința?

-
//
16.11.2017

Știrea despre tânăra care a fost lăsată să nască singură într-un spital municipal a șocat, pe bună dreptate, întreaga societate. Ministerul Sănătații s-a autosesizat, internauții au semnat o petiție online și au scris mii de comentarii, apoi apele s-au calmat. Dar cine-i întoarce mamei copilul înapoi?

Sunt copila pe care ați lăsat-o să se nască singură, nu vă mustră conștiința?

Cazul acestei tinere mi-a confirmat că oricât de mult ar inista Guvernarea pe evoluția acestui stat, realitatea este cu totul alta. Iar sistemul medical din Republica Moldova a rămas blocat undeva pe la începutul anilor '90 atunci când am văzut lumina zilei.

Pe atunci o tânără de 21 de ani, aștepta să aducă pe lume o fetiță, întâmplarea făcuse ca pruncul să se grăbească pe aceasta lume. Așa că însărcinată în șapte luni femeia fusese transportată de urgență la spital. În noaptea în care copila ei s-a născut nu a venit niciun medic să o vadă, iar asistenta medicală striga la ea ori de câte ori o vedea cum cutreieră coridorul lung și întunecat de durere. Când femeia s-a prăbușit pe patul din salon, o colegă de camera a alergat după moașă, cea din urmă a transferat-o în sala de nașteri, a plecat după medic și dusă a fost. Abandonată într-o sală de nașteri de minute bune și sfâșiată de durere femeia s-a cuibărit în pat și a simțit cum copila ei îi atinge piciorul cu propriul picior. Era la a doua naștere, știa că ar fi trebuit să simtă capul pruncului, nu piciorul și din ultimile puteri a strigat disperată după ajutor. A venit asistenta și speriată de privelește, a alergat după moașa pierdută demult în căutarea medicului. Ajunsă în sala de nașteri fără medic, moașa a început a striga la tânăra mamă și panicată i-a asistat singură nașterea.

Cum a decurs nașterea mama nu-și mai amintește, cert e că nici nu a văzut în acea noapte medicul de gardă, iar în consecință viața mea a fost ștampilată. Domnule medic, eu sunt copila pe care ați lăsat-o să se nască singură. Dumneavoastră cum sunteți, n-aveți mustrări de conștiință?

Mai trist este faptul că după mai bine de două decenii încă există asemenea cazuri și sincer vă spun, nu știu ce-i mai dureros să-ți înmormântezi copilul sau să-l vezi zilnic suferind. Potrivit statisticilor oficiale doar anul trecut din peste 37 mii de copii născuți vii, 353 nu au apucat nici măcar un an din viață. Însă, pe lângă acesția, nu se știe câți dintre bebeluși au fost traumați la naștere din cauza unor medici incompetenți. Cine își asumă responsabilitatea pentru că viața lor va fi incompletă? Cui îi pasă că vor fi etichetați mereu? Cine le va șterge lacrimile acestor copii marginalizați de o societate care-i consideră bolnavi? Cine le va întoarce copilărăria petrecută prin spitale?

Din păcate, sistemul medical din Republica Moldova este mult mai bolnav decât cetățenii ei, iar medicii profesioniști nu pot întotdeauna repara greșeala incompetenților. Am ajuns să trăim vremuri în care ne este frică să naștem copii în propria țară, pentru că cel puțin eu sunt ferm convinsă că dacă voi deveni mamă, o voi face departe de hotarele acestei țări.

Sursa: timpul.md