mamaplus.md

Tradiții și obiceiuri de Arhanghelii Mihail și Gavril. Ce NU trebuie să faci în această zi sfântă

-
//
21.11.2018

În fiecare an, pe 21 noiembrie, îi prăznuim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, îngerii care au ajutat cel mai mult oamenii și al căror cult este foarte extins. Există foarte multe lăcașuri de cult care poartă hramul celor doi arhangheli și mulți oameni care poartă numele acestor îngeri.

mamaplus.md

Aceasta este cea mai importantă sărbătoare a lunii noiembrie, așa că trebuie să știi care sunt tradițiile ce trebuie respectate, dar mai ales ce nu ai voie să faci în această zi sfântă.

Arhanghelul Mihail este un înger al dreptății și este înfățișat ținând în mână o sabie de foc, cu care îi pedepsește pe păcătoși. Numele lui Mihail înseamnă în ebraică "Cine este ca Dumnezeu?". Gavril este îngerul milosteniei, al bunătății și al vestirii, el fiind cel care a vestit nașterea lui Iisus. El este înfățișat ținând în mână un crin alb, semn al păcii și al binecuvântării. Numele lui înseamnă în ebraică „bărbat-Dumnezeu”.

În ajunul sărbătorii se împarte pomană pentru sufletele morților, iar acest obicei poartă numele de "Moșii de Arhangheli". Tot atunci poți să aprinzi lumânări pentru cei vii și cei morți, dispăruți în circumstanțe nefaste. În popor, datorită faptului ca arhanghelii sunt ocrotitori ai oilor, pe 8 noiembrie se coace o turtă specială, numită „turta areților”, făcută din grâu, care mai apoi este aruncată între oi. Există și o superstiție legată de acest obicei: când turta cade cu fața în sus, oile vor fi sănătoase, iar când cade invers, ele vor fi bolnave.

Desigur, în ziua sărbătorii, toți credincioșii trebuie să meargă la biserică și să se roage pentru cei dragi și pentru sănătate.

Fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi va fi "lumina de veci" în lumea de dincolo. Se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei dispăruţi fără lumânare.

Nu există multe interdicții de Sfinții Mihail și Gavril, cea mai importantă fiind că nu ai voie să muncești și să faci treabă prin casă. Se spune că aceia care nu țin cont de această interdicție au parte de o moarte chinuitoare și dureroasă.

Ziua de 21 noiembrie este totodată "Vara Arhanghelilor", care ţine o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase care se numesc popular "Vara iernii".

Sursa: publika.md