mamaplus

Ziua Internaţională a Hemofiliei. Ce simptome ar trebui să te îngrijoreze

-
//
17.04.2019

Totul începe atunci când copilul face primii paşi. Prima zgârietură sângerează abundent ca şi cum ar fi o rană adâncă. Disperaţi, părinţii merg cu micuţul la medic. Acolo află diagnosticul crunt: Hemofilie - boala care nu se vindecă. În fiecare an, pe 17 aprilie, marcăm Ziua Internațională a Hemofiliei. Evenimentul are ca scop creșterea gradului de conștientizare a bolii și a altor tulburări de sângerare ereditare.

 „Hemofilia este o boală în care apar tulburări de coagulare prin lipsa unor proteine implicate în acest proces. Este vorba despre lipsa de factor VIII, în cazul Hemofiliei de tip A sau factor IX, în cazul Hemofiliei B”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni.

Medicul a mai spus că boala este depistată încă din copilărie, când copilul face primii paşi. Atunci apar şi primele traume şi, evident, hemoragii.

Femeile cu această boală pot avea copii, însă în perioada sarcinii trebuie să primească tratament de substituţie cu factorul VIII sau IX. Potrivit unor studii, în aproximativ 30 % dintre cazuri, boala este sporadică, cu istoric familial negativ.

Ce simptome ar trebui să te îngrijoreze

Statisticile arată că, simptomele hemofiliei, indiferent de tip ar fi aceasta, depind de nivelul factorului de coagulare. Când nivelul acestui factor foarte scăzut, simptomele sunt mai diverse şi mai grave. Astfel, prezenţa sângelui în urină sau în materiile fecale, vânătăile proieminente care apar la o lovitură foarte uşoară sau chiar fără motiv, sângerări nazale sau chiar la nivelul gurii, dureri şi sângerări articulare ori sângerări puternice la locul unei vaccinări, sunt semnale de alarmă care ar trebui să trimită pacienţii de urgenţă la medic.

În afară de aceste simptome, pacienţii pot acuza, de asemenea, dureri de cap, vărsături, letargie, schimbări de comportament, tulburări de vedere, somnolenţă, slăbiciune, paralizie, acestea putând fi semne ale unei hemoragii cerebrale.

Boala se moşteneşte de la mamă

Boala nu se poate vindeca, însă se poate ţine sub control cu tratament. Chiar și persoanele care suferă de hemofilie în formă gravă pot duce o viață aproape normală.

Hemofilia se transmite de la mamă. „Numai mama transmite gena”, a mai precizat dr. Daniel Coriu. Boala se moștenește în special în rândul băieților.

În lume există 6,9 milioane de oameni care suferă de o tulburare de sângerare. 75% dintre aceștia nu știu, conform rapoarterlor Federaţiei Internaţionale de Hemofilie.

Sursa