Regulile de siguranță pe care trebuie să le respectați în timpul băiței

Regulile de siguranță pe care trebuie să le respectați în timpul băiței

-
//
29.01.2018

Ora băiţei poate să fie un moment distractiv pentru toţi membrii familiei. Dar, pentru ca lucrurile să rămână plăcute şi distractive, e important să fim atenţi la câteva lucruri esenţiale. Putem apoi să ne bucurăm fără griji de formele din spumă şi  de familia de răţuşte vesele.

 Regulile de siguranță pe care trebuie să le respectați în timpul băiței

Reguli de bază

Înecul şi arsurile sunt principalele elemente de risc atunci când îi faci baie celui mic. Poţi să eviţi aceste neplăceri dacă urmezi câteva reguli de bază:

Supraveghează-l întotdeauna pe cel mic, mai ales dacă micuţul tău nu a împlinit încă cinci ani. Trebuie să fii alături de copii în timpul băiţei ca să poţi să reacţionezi în caz că există vreo primejdie.

Asigură-te că temperatura apei este între 36°C şi 38°C înainte să începi băiţa.

Pregăteşte toate cele necesare înainte de a-i face baie ca să nu trebuiască să-l laşi nesupravegheat, nici măcar pentru un minut. Aşadar, să ai la îndemână prosop, săpun special, scutec nou şi haine curate.

Evitarea înecului

Înecul este una dintre principalele cauze ale decesului la copiii sub cinci ani.

Copiii pot aluneca în şi sub apă în doar câteva secunde şi se pot îneca în doar câtiva centimetri de apă. Înecul se poate întâmpla subit, e silenţios şi de aceea poate surveni fără ca tu să afli că cel mic e în pericol. De aceea, este indicat să nu-ţi laşi micuţul în apropierea apei, nici măcar pentru un minut. La băiţă, asigură-te că eşti întotdeauna foarte aproape de el şi că poţi să intervii imediat.

Evitarea arsurilor la băiţă

Copiii au pielea foarte sensibilă, ceea ce înseamnă că o baie cu apă fierbinte poate foarte uşor să le provoace arsuri. Temperatura apei în care cei mici sunt în siguranţă este între 36°C şi 38°C, pe când adulţii pot fără probleme să facă baie în   41°C – 42°C. Apropo, ştiaţi că atunci când apa are 60°C durează doar o secundă să te arzi? La 50°C durează în jur de cinci minute.

Niciodată să nu umpli înainte cada cu apă caldă, ci cu apă rece. Astfel, dacă se întămplă să dispari pentru un minut din baie, iar cel mic nu mai are răbdare şi se aruncă în cadă, nu se va alege cu nişte arsuri dureroase. Dacă ai un robinet mai nou de la care poţi să reglezi direct apa caldă cu apa rece, potriveşte-l astfel încât temperatura apei să fie bună şi las-o să curgă. Dacă vrei să creşti un pic temperatura apei, nu da drumul la apă fierbinte cât cel mic e în cadă, deoarece e posibil să pună o mână sau un picior sub robinet şi să se ardă.

Testează temperatura apei cu încheietura şi cotul înainte să-i faci băiţă celui mic. Apa trebuie să fie călduţă, dar nu fierbinte. Dacă pielea ta se înroşeşte atunci când o testezi, e clar că va fi prea caldă pentru micuţul tău. Poţi, de asemenea, să foloseşti un termometru special pentru şi mai multă siguranţă.

Asigură-te că robinetul de apă caldă e bine strâns; de asemenea, e recomandat să mai treci un jet de apă rece prin robinet înainte de băiţă astfel încât capătul să nu fie prea fierbinte şi cel mic să-l atingă din greşeală şi să se ardă.

Regulile de siguranță pe care trebuie să le respectați în timpul băiței
 

Nu-l lasă niciodată pe micuţ în grija altui copil.

Dacă eşti singură acasă şi trebuie să ajungi neapărat să deschizi uşa sau să răspunzi la telefon, înfofoleşte-l pe cel mic într-un prosop sau un halat şi ia-l cu tine.

Mai mult, poţi să apelezi la un instalator care să regleze temperatura apei de la baie fără să o modifice şi pe cea de la bucătărie. Astfel, eviţi orice fel de pericol legat de apa fierbinte.

Ce faci dacă cel mic se opăreşte?

Dacă se întâmplă ca cel mic să mai aibă hăinuţele pe el sau orice material textil, trebuie să le îndepărtezi imediat. Fiecare secundă contează pentru că texilele conservă căldura şi pot agrava arsura.

Toarnă apă rece peste locul arsurii şi ţine-l în apă rece pentru 20-30 de minute pentru a reduce căldura din rană. Răcorirea arsurii este liniștitoare pentru cel mic şi previne pătrunderea căldurii în straturile mai adânci ale pielii. Nu folosi gheaţă şi nici nu-l pune pe cel mic într-o cadă cu apă rece.

Acoperă arsura cu un material potrivit, cum ar fi o faţă de pernă, o batistă sau un cearşaf. Astfel poţi evita pericolul unei infecţii. Nu folosi unt sau uleiuri pentru a acoperi rana.

Pentru răni mai mari decât o monedă e recomandat să mergi la doctor sau să chemi ambulanţa. De asemenea, pentru orice arsură e indicat să consulţi un medic.

Alte sfaturi pentru siguranţa la băiţă

Evită orice motive care te-ar face să pleci din baie şi care ţi-ar ocupa mai mult timp. Ia telefonul aproape de tine şi tot ce crezi că ar putea să întrerupă momentul băiţei.

Umple cada atât cât să poţi să-l speli pe cel mic şi să aibă şi loc de joacă. O cantitate de apă de aproximativ 8 cm (cât să depăşească un pic zona buricului pentru copilul care stă în fund) este numai bună.

Dacă cel mic are fraţi sau surori, fă loc în cadă şi pentru celălalt micuţ. Ora băiţei va fi şi mai distractivă.

Programează ora băiţei astfel încât să nu mai ai multe alte lucruri pe cap care să te distragă. De asemenea, ora băiţei trebuie să fie un lucru relaxant pentru amândoi, aşa că dacă te simţi stresată sau obosită seara, mai bine alege alt moment al zilei.

Sursa: totuldespremame.ro