mamaplus.md

Contraceptivele și alăptarea

-
//
03.11.2014

Dacă după naștere, alăptați copilul cu sân și nu planificați în timpul apropiat să rămâneți însărcinată, merită să vă gândiți la contracepție.

Contraceptivele în procesul de alăptare

Contracepția naturală

De regulă, dacă femeia alăptează cu sân copilul mai mare de 6 luni și ziua și noaptea, și dacă nu i-a revenit ciclul menstrual, atunci ea este protejată de o sarcină nedorită în proporție de 98%. De asemenea, este foarte important, ca copilului să nu i se dea apă sau suseta. În caz contrar, alăptarea la sân nu poate fi calificată drept o metodă naturală de contracepție.

Imediat ce veți începe introducerea alimentelor solide, renunțați la hrănirea bebelușului noaptea, sau intervalul dintre mese se va majora până la 4 ore și mai mult, proprietățile contraceptive ale alăptatului se vor diminua brusc. În aceste situații trebuie să vă gândiți să schimbați metoda de contracepție pe una mai potrivită.

Metode contraceptive nehormonale

Regula de bază, de care trebuie să vă conduceți atunci când alegeți produse contraceptive spune: acestea nu trebuie să conțină estrogen. De aceea printre contraceptivele nehormonale un loc aparte îl ocupă prezervativele. Acestea sunt suficient de sigure și nu au un efect negativ asupra alăptării la sân. Celelalte metode contraceptive (diafragma vaginală, prezervativul feminin) în combinație cu spermicidile asigură practic același rezultat și nu împiedică procesul de alăptare a bebelușului.

Metode contraceptive hormonale

În timpul alăptării bebelușului, produsele contraceptive hormonale, care conțin progesteron în loc de estrogen pot fi administrate, însă nu este de dorit, deoarece o parte din hormoni va ajunge în lapte, iar odată cu acesta și în organismul bebelușului. Este interzisă administrarea contraceptivelor care conțin estrogen, în pofida eficienței lor, deoarece acestea diminuează lactația. 

Contraceptivele în procesul de alăptare

Metode chirurgicale

Sterilizarea, desigur este o metodă eficientă de contracepție, care nu influențează nici într-o măsură asupra alăptării. Această metodă însă poate fi utilizată doar în cazul în care, cuplul nu planifică să mai aibă copii.