mamaplus.md

Înțărcarea bebelușului. 8 greșeli pe care le fac mămicile

-
//
27.05.2015

Multor mame le reușește să își înțarce copilul destul de repede și ușor. Dar, există și mămici a căror copilași nu vor să renunțe la sân pentru nimic în lume! Micuțul se încăpăținează în cele mai dese cazuri atunci, când, procesul de încetare a alăptării are loc prea rapid. În aceste cazuri este mai bine să o luați încet și să-i permiteți micuțului să se deprindă cu noua situație, în caz contrar, puteți suferi un eșec. 

Înțărcarea bebelușului. 8 greșeli pe care le fac mămicile

Mai jos veți găsi cele mai populare greșeli pe care le fac mamele atunci când vor să înceteze alăptarea:

1. Se stabilește un anumit termen. Încetarea alăptării este o decizie care trebuie luată de comun acord. În acest caz atât mama cât și copilul trebuie să fie pregătiți pentru asta, în caz contrar copilașul va fi tare nemulțumit…

2. Se încearcă a se înțărca bebelușul atunci când acesta este bolnav sau se recuperează. Dacă se preconizează un evenimente important în viața copilului (mama revine la locul de muncă, frecventarea creșei etc.) acesta, ar trebui pregătit moral câteva luni înainte de evenimentul planificat.

3. Se încearcă încetarea alăptării când micuțul suferă un stres sau un șoc puternic (este speriat de ceva, mama nu a fost alături mai mult timp decât este el obișnuit etc.)

4. Mama lipsește câteva zile pentru ca micuțul să se deprindă fără sânul ei. Trebuie însă, să se țină cont de un mic detaliu: dacă micuțul nu este obișnuit cu lipsa îndelungată a mamei, atunci acesta poate să sufere un șoc puternic care se va răsfrânge asupra stării lui de spirit. Astfel la întoarcere, micuțul poate solicita într-atât de mult atenția mamei încât aceasta să nu poată rămânea singură nici pentru 5 minute.

5. Unele mame își ung mameloanele cu ceva de prost gust (usturoi, muștar) sau cu ceva care arată înfricoșător (verde de briliant, vopsea etc.). Aceste substanțe nu numai că pot dăuna pielii, dar mai pot stresa copilul, pentru care sânul matern induce liniște și pace în starea lui interioară. Dacă acest simbol al copilului “va păți” ceva, atunci acesta își poate pierde încrederea în siguranța lumii din jur și chiar în mama însăși.

6. Se oprește lactația cu ajutorul medicamentelor. Mama ar trebui să înceteze procesul de alăptare treptat, să-și alăpteze micuțul mai rar și să nu aștepte ca acesta să renunțe de unul singur, chiar dacă sânul nu va mai avea lapte. Pentru un copil mai mare de 1 an, sânul mamei nu-i mai servește drept hrană, ci pentru a se liniști sau a beneficia de atenția și iubirea mamei. Așadar, chiar dacă sânul nu va mai avea lapte acesta va continua să sugă. În asemenea cazuri,  mama poate simți discomfort la nivelul sânilor.

Înțărcarea bebelușului. 8 greșeli pe care le fac mămicile

7. Înlocuirea alăptării pe timp de noapte cu sticluța cu lapte sau compot. Acest lucru îi poate provoca copilului carii. Dacă totuși vă țineți de această metodă, ar fi mai indicat să-i dați micuțului apă în biberon.

8. Mămicile nu atrag atenția la starea psihică a bebelușului și la trăirile lor sufletești. Dacă observați că micuțul este stresat (a început să muște, nu doarme bine noapte, etc), înseamnă că procesul de încetare a alăptării este prea alert pentru el. Dacă mama obosește repede, sânii sunt mereu plin de lapte înseamnă că acest proces este prea alert pentru ea.

Dacă observați că încetarea alăptării influiențează negativ asupra copilului sau a dvs. încetați procesul și reluați alăptarea din punctul din care ați rămas. Liniștea interioară a dvs. și a copilului dvs. este mult mai importantă decât acele câteva săptămâni în plus de alăptare.