Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - "Televizorul și  iPad-ul, mama cu tata dorm în liniște!"

Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - "Televizorul și iPad-ul, mama cu tata dorm în liniște!"

-
//
14.04.2014

Anume acesta este subiectul care stîrnește cele mai mari contraverse! Unele familii nu-și pot imagina viața fără de tabletă și televizor, altele se împotrivesc categoric. Familia noastră aparține acelei categorii care are toate aceste lucruri, dar toate au anumite reguli. Neurologul nostru spunea că, copiilor pînă la 3 ani le este interzis televizorul. Acest lucru poate influiența asupra sistemului nervos central, ceea ce poate provoca o stare de agitație excesivă, dureri de cap și nervozitate. Mai mult, pînă la vîrsta de 3 ani copiii percep lumea ajutați de simțuri și nu de rațiune. El se tîrăște, aleargă, sare, se apucă de toate, încearcă și studiază, adică acumulează anume acea experiență vitală de a palpa. Însă televizorul îl privează de aceste posibilități și foarte rapid lumea din jurul copilului este înlocuită de realitatea imaginară de la televizor, și desigur, din cauza petrecerii exagerate a timpului în fața televizorului, are de suferit vederea.

Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - "Televizorul și  iPad-ul, mama cu tata dorm în liniște!"

Ne justificăm prin ceea că copilul trebuie să fie în pas cu schimbările, ceea ce este inevitabil, el trebuie să beneficieze de o „dezvoltare modernă”! nu vom ezita, dar televizorul și tableta – sunt ceea ce ne dau, nouă părinților, posibilitatea de a sta puțin în liniște, să ne ocupăm de unele treburi casnice, și, ceea ce nu este mai puțin important, să alăptăm copilul mai repede și fără efort. Înțeleg că aceste lucruri sunt dăunătoare, de aceea încerc să nu supraîncarc copilul. Fiului meu îi place să joace jocuri pe tabletă, să privească desene animate, însă timpul pentru aceste ocupații este limitat. Acele clipe pe care el le petrece în fața tabletei eu le dedic treburilor casnice, însă aceasta se întîmplă doar atunci cînd se plictisește să se joace singur. Însă, imediat ce mă eliberez, neapărat jucăm ceva împreună. Dacă cu ceva timp în urmă băile cu aburi au constituit motiv de isterie, atunci în prezent, acestea reprezintă un plus de 30 minute de a sta în fața televizorului sau a tabletei. Jocurile pe care le joacă fiul meu sunt pozitive, fără lupte, arme, monștri, etc. Există o gamă variată de jocuri de dezvoltare, matematice, jocuri logice, jocuri care ajută la dezvoltarea vorbirii. Fiica noastră, la cei 8 ani ai săi, încă mai privește desene animate. Nici o masă nu se petrece fără desenul animat „Ursul Gummy Bear”. Televizorul de asemenea arată doar programe  unde se propagă pozitivismul și educația. Fiului îi place să privească „Nickelodeon Junior”. Tot programul educativo-dezvoltativ ce rulează pe acest canal, este într-un format de joc. Lui îi este interesant, află multe lucruri noi și ceea ce nu este mai putin important, acolo nu sunt plasate reclame. Multe posturi de televiziune pentru copii, plasează intens reclame la jucării foarte scumpe, iar ca răspuns vine reacția copilului, ce se transformă în scandal: „Vrea așa o jucărie!”

Sunt mereu atentă la modul în care copilul privește televizorul! Sunt anumite reguli care nu se recomandă să fie încălcate:

- televizorul trebuie mereu privit doar din poziția de scaun!
- niciodată nu trebuie să privească televizorul prin întuneric.! În acest caz, există o mare diferență între luminozitatea ecranului și lumina din cameră, ceea ce crează o condiție nefavorabilă pentru sistemul vizual: nu provoacă doar oboseala ochilor, ci și influențează asupra sănătății generale a copilului. Prin urmare, asigurați-vă că copilul beneficiază de o sursă de lumină – lumina de plafon, lampa de podea sau cea de masă.
- distanța pînă la ecran trebuie să depășească trei metri.

Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - "Televizorul și  iPad-ul, mama cu tata dorm în liniște!"

Desigur, lumea de azi, ne oferă o mulțime de posibilități și cel mai important e să învățăm cum să conlucrăm cu toate astea pentru a crea un bine și să nu fie în detrimentul dv. La urma urmei, nimeni încă nu a anulat cărțile pentru colorat, jocurile cu constructor, modelarea sau poveștile înainte de somn. Obosim  într-atîta încît 5 minute de lectură împreună cu copilul, sunt uneori insuportabile. În asemenea cazuri ne e mult mai ușor să-i dăm tableta, dar iarăși dragostea pentru comunicarea vie și cărți, este de neînlocuit! Fiul meu dispunede o bibliotecă mare, el  iubește cărțile și deja i-a intrat în obișnuință că, fie mama ori tata, trebuie să-i citească una din ele. Lui îi place mult să scrie cifrele cu litere și se bucură nespus de mult de succesele sale. Deseori auzim de copii dependenți de calculator! Cel mai important este faptul că părinții nu văd în acest lucru partea lor de vină și poartă copilul pe la doctori. Deseori aud: „Nu vreau la primblare! Nu vreau să joc jocurile obișnuite! El nu are prieteni! Învață rău! Agresiv!”. Acestea, dar și alte probleme, sunt provocate de către dependența de calculator și această „boală” este dificil de depășit fără ajutorul unui specialist. În majoritatea cazurilor sunt vinovați părinții, care au permis să se ajungă aici.

Este clar că în conformitate cu tempoul nebun al perioadei actuale, părinții sunt foarte ocupați. Însă, necătînd la oboseală și dispoziția proastă, încercați să-i atribuiți copilului destulă atenție. Aceasta poate să se manifeste în diferite moduri: pregătirea cinei pentru tata, curățenia, și desigur, jocurile. Consider că totul ar trebui să aibă  limite! Televizorul, tableta, calculatorul, telefonul mobil, internetul – acestea sunt acele bunuri fără de care nu ne vedem prezentul și nici viitorul, dar asta nu înseamnă că ar trebui să transformăm viața copilului într-un joc în fața monitorului, întrucît va veni timpul cînd vă ve-ți dori să comunicați cu el, însă el va prefera să-și ia tableta!