Maria Marian: De ce este bine să îi citim bebeluşului?

Maria Marian: De ce este bine să îi citim bebeluşului?

-
//
19.10.2017

Probabil ați putea fi surprinși despre beneficiile de a citi bebelușilor. Un copil mic nu va înțelege tot ce faceți și de ce. Dar dvs. nu veți aștepta până să înțeleagă ce îi spuneți înainte să începeți să vorbiți cu el/ ea, nu-i așa? La fel cum nu veți aștepta ca bebelușul să fie suficient de mare ca să se poată juca cu jucării pentru a i le oferi.

Maria Marian: De ce este bine să îi citim bebeluşului?

Să citiți cu voce tare bebelușului este o activitate pe care o puteți face împreună și o puteți continua mulți ani ce urmează, iar aceasta este o formă importantă de stimulare.

Citirea cu voce tare:

  •  învață un bebeluș despre comunicare,
  •  introduce concepte așa ca numere, litere și forme într-un mod distractiv,
  •  construiește abilități de ascultare, memorare și dezvoltă vocabularul,
  •  oferă bebelușilor informație despre lumea înconjurătoare.

Până bebelușii ajung la prima lor aniversare, ei învață deja toate sunetele necesare pentru a vorbi în limba lor nativă. Cu cât mai multe povești îi citiți cu voce tare, la cât mai multe cuvinte va fi expus copilul dvs., cu atât mai bine va putea să vorbească.

Să audă cuvinte ajută să construiască o rețea bogată de cuvinte în creierul celui mic. Copii ai căror părinți vorbesc/le citesc des cunosc mai multe cuvinte până la vârsta de 2 ani decât cei cărora nu li se citește. Și copii cărora părinții le citesc în primii ani de viață sunt mai predispusi să învețe să citească mai ușor la momentul potrivit.

Atunci când citiți, copii aud cum folosiți emoții diferite și sunete expresive, care întăresc dezvoltarea emoțională și socială. Citirea invită bebelușul să se uite, să arate, să atingă și îi răspunde la întrebări, toate acestea promovează abilități de dezvoltare socială și de gândire. Cel mic își îmbunătățește capacitățile de limbaj prin imitarea sunetelor, recunoașterea imaginilor și învățarea cuvintelor.

Dar, posibil, cel mai important motiv de a citi copilului, este de a stabili o legatură între lucrurile pe care bebelușul le iubește cel mai mult - vocea, aproapierea față de dvs.- și cărțile.

Maria Marian: De ce este bine să îi citim bebeluşului?

Diferite vârste, diferite etape

Bebelușul dvs. ar putea să nu știe ce înseamnă desenele din carte, dar el își poate concentra atenția la ele, în mod special pe fețe, culori aprinse și efecte de contrast.

Între vârsta de 4-6 luni, bebelușul poate începe să prezinte mai mult interes pentru cărți, le va apuca, pune în guriță și ruguma. Alegeți atent din ce să fie coperta cărților înainte de a le cumpăra.

Între 6-12 luni, copilul dvs. începe să înțeleagă că desenele reprezintă obiecte și, probabil, vor dezvolta preferințe pentru anumite desene, pagini sau chiar povești întregi. Bebelușul va răspunde în timp ce citiți trăgând de carte și scoțând sunete, iar până la vârsta de 12 luni va întoarce pagini (cu puțin ajutor de la dvs.), va începe să arate spre obiectele de pe o pagină și să repete sunetele dvs.

Când și cum să le citim

Nu este nevoie de echipament sau de abilități speciale - doar dvs., bebelușul și câteva cărți. Citiți tare câteva minute, dar faceți-o des. Nu vă faceți griji să finisați cărți întregi, concentrați-vă pe paginile care dvs. și bebelușului dvs. vă plac.

Încercați să vă rezervați timp să citiți în fiecare zi - posibil înainte de somnul de la amiază sau de seară. Această rutină va ajuta copilașul să se calmeze și îl va orienta când este timpul de dormit.

Maria Marian: De ce este bine să îi citim bebeluşului?

Sursa: mariamarian.md