Marina Morei. Nunta „gravidă” - fericire dublă

Marina Morei. Nunta „gravidă” - fericire dublă

-
//
14.07.2014

Marina Morei. Nunta „gravidă” - fericire dublă

Marina Morei

Nunta! Fiecare domnișoară visează ca în această zi să fie, cel puțin, ca o prințesă. Și anume ziua nunții este acea zi în care visul devine realitate: o rochie fastuoasă ce conturează silueta, voal, diademă, bijuterii… O zi pentru doi…prinț și prințesă. Deci, a sosit și ziua nunții…dar, la masa mirilor în loc de doi sunt trei, mireasa este însărcinată! :)

Ca orișicare mamă în concediu de îngrijire a copilului, citesc bloguri tematice, forumuri unde una dintre cele mai răspândite teme de discuții este nunta ”gravidă”. Așa că…numai ce nu am citit. Comentarii negative – o sumedenie, argumente ”împotrivă” – suficiente: mireasa însărcinată fie că este o proastă care nu știe nimic despre contraceptive, fie că este o ratată care se mărită datorită sarcinii; cum așa – nuntă fără alcool; cum rămâne cu luna de miere?; comentatorii își amintesc și despre toxicoza gravidelor, și despre nervii femeilor însărcinate….Mai pe scurt, în opinia unora – mireasa nu trebuie să fie gravidă!

Probabil, din primele rânduri se înțelege că eu, nu doar că am fost mireasă însărcinată, dar nici nu văd nimic rău în asta. Și argumente ”pro” am suficiente.

Dar să le luăm pe rând: Ce presupune în sine o nuntă? Este o sărbătoare dedicată faptului că doi tineri anunță oficial și în public despre decizia lor de a crea o familie, care la rândul ei, este fondată cu scopul de a aduce pe lume copii. Adică, în acest caz, cuplul anunță nu doar despre faptul că devin soț și soție, dar și mamă și tată – ceea ce, în opinia mea, este un pas cu mult mai responsabil. Viața merge înainte, prioritățile se schimbă: în ziua de astăzi întâlnești foarte puține cupluri care mai întâi își oficiază căsătoria după care clarifică dacă sunt ei oare gata pentru viața de familie în sensul deplin al cuvântului. Concubinajul și gestionarea comună a bunurilor înainte de nuntă devine o normă. Și de multe ori, copilașul este planificat anume în această perioadă, și în cazul unei planificări reușite, primul și cel mai important lucru pe care-l pot face părinții bebelușului este să-și oficieze relația.

Marina Morei. Nunta „gravidă” - fericire dublă

Nuntă ”datorită copilului”…măi să fie…Sună, nu știu cum aiurea și chiar depășit…În opinia mea…căsătoria forțată poate avea loc doar în familiile aristocratice sub amenințarea de a pierde titlul și moștenirea (deși monarhiile existente și clanurile aristocratice demonstrează că, deja, și regii se pot căsători din dragoste), sau, de exemplu, într-o familie inveterată a unui ”mafiot-italiano”, care-și duce la altar nu fiica ci fiul tremurând de frica pistolului pus sub coaste…))). Cam așa ceva. Și nici chiar fantezia mea bogată nu-mi permite să-mi imaginez o astfel de căsătorie în lumea contemporană. Plus la toate, de foarte multe ori, cuplul află despre fericitul eveniment chiar în perioada pregătirilor pentru nuntă. În asemenea cazuri, unii grăbesc data nunții până când ”rușinea nu este vizibilă”, alții amână evenimentul până la nașterea micuțului, unii zboară de fericire, își fac planuri grandioase și se pregătesc să marcheze bucuria dublă!

”Alcoholfree”, să nu îmbrace alb, să nu danseze, să nu meargă în luna de miere… lista interdicțiilor pentru miresele însărcinate… Încă mai ce!? Bine, ”аlcoholfree” poate rămâne în listă, deși, un bocal de vin în timpul gravidității (desigur, nu în fiecare zi) nu a făcut rău încă nimănui. În ceea ce privește rochia albă, voalul – ca simbol de puritate a miresei – despre concubinajul de până la nuntă am scris mai sus, în acest caz, haide-ți să interzicem rochie albe pentru 99 la sută din miresele contemporane. Important este ca rochia să fie comodă, să nu incomodeze mireasa în mișcări, să nu preseze burta – majoritatea acestor recomandări sunt valabile pentru fiecare mireasă. Puteți și vreți să dansați – dansați sănătoase! Exercițiile fizice moderate, unde mai pui că sunt sub acompaniamentul muzicii preferate și încă la propria nuntă, vor aduce doar beneficii viitoarei mămici! Luna de miere – uite aici sunt restrângeri. Viitoarelor mămici li se recomandă să călătorească până în termenul ce nu depășește 7 luni de sarcină, și asta în dependență de felul în care se simt și cât de departe vor să meargă. Dar chiar și la acest capitol, întotdeauna, poate fi găsită o ieșire din situație: în orașul natal sau un pic mai departe pot fi găsite locuri de-a dreptul paradisiace unde cuplul își va petrece minunat primele zile sau săptămâni de când au statutul de soț și soție, locațiile exotice le pot lăsa pe mai târziu. Dacă situația permite, luna de miere poate preceda nunta: fiind odihniți și puțin bronzați, mirele și mireasa vor străluci la petrecerea în cinstea lor și a copilului lor ce așteaptă să vină pe lume.

În ceea ce privește starea de rău a mireselor: nu pot să neg și să intru în dispute, eu am avut mai mult noroc, toxicoza m-a ocolit, dar înțeleg posibilitatea apariției unei astfel de neplăceri care poate da bătăi de cap atât în perioada de pregătire cât și la nuntă. Îmi pare foarte rău pentru aceste mirese și în afară de putere și răbdare, nu știu ce le mai pot dori. Cred, totuși, că fericirea viitoarei mame și soții sunt în stare să învingă senzațiile neplăcute.

Pregătirea pentru nuntă – nervi la maxim! Prostii!!! Desigur, se pot întâmpla de toate: mireasa este o perfecționistă, își face griji, iar hormonii și așa agitați în timpul sarcinii, vor pipera un pic situația… În această situație, dacă pentru mireasă este dificil să se ocupe de organizarea nunții, este mirele și părinții cărora li se poate spune clar doleanța, și într-un sfârșit, există companii specializate în organizarea nunților. Și implicarea minimă a miresei în procesul tumultuos de organizare a nunții are avantaje – câte surprize plăcute o așteaptă!

Mărturisesc cu toată sinceritatea că odată nu prea înțelegeam miresele care erau însărcinate, dar iată că m-am convins încă o dată de faptul că  noi presupunem iar Dumnezeu dispune! Fericirea noastră este iubițica – Ellinca, a fost un copil dorit și planificat și se pare că această minune era deja necesară acestei lumi, pentru că planificarea noastră a durat foarte puțin, cu mult mai puțin decât pregătirea pentru nuntă pe care fetița a grăbit-o puțin. Însăși evenimentul nu l-am grăbit în niciun fel și nici nu am fost jenați de situația în care mă aflam. Am avut o lună de miere până la nuntă, am abordat foarte serios organizarea ceremoniei – nu am sărbătorit într-un restaurant tradițional ci sub cerul liber, lângă apă, iar tematica a fost de rigoare – ”marină”. Din fericire, starea mea de bine mi-a permis să savurez din plin această sărbătoare, fiica a dansat împreună cu noi, am ascultat urările celor apropiați, totul a fost pe nota 10! Cu adevărat, am împărțit cu oaspeții bucuria noastră dublă!

Marina Morei. Nunta „gravidă” - fericire dublă

Eu pur și simplu sunt convinsă de faptul că în viață nu există coincidențe și dacă s-a întâmplat ca la nunta dumneavoastră să fiți trei în loc de doi – nu interpretați acest lucru ca pe o situație excepțională. Ce poate fi mai frumos decât căsătoria cu omul drag în așteptarea minunii voastre, fructului dragostei voastre? Și nici chiar starea de rău sau restricțiile minore nu pot să dea peste cap o asemenea zi frumoasă, cu atât mai mult, că veți uita repede despre ele. Însă, amintirile plăcute despre nunta în formatul ciudat ”2+1” vor rămâne cu voi pentru toată viața!