5 proceduri de salon care pot dăuna părului

5 proceduri de salon care pot dăuna părului

Părul nu se poate regenera, de aceea este puțin cam incorect să vorbim despre metode de tratament. Firele de păr pot fi doar „netezite”. Acest efect cosmetic poate fi obținut prin acoperirea părului cu o peliculă sau din contul prezenței în compoziția produselor a proteinelor hidrolizate. Ele umplu golurile din firul de păr, iar apoi acesta este „sigilat” – iată ce presupune, de fapt, tratamentul. Astfel de proceduri se desfășoară în câteva ședințe și au un efect cumulativ.

5 proceduri de salon care pot dăuna părului

1. Laminarea

Laminarea este o procedură destul de eficientă, dar ea trebuie făcută doar pe păr foarte îngrijit. Adică firele de păr trebuie să fie bine hidratate și sănătoase. Vârfurile uscate, fragilitatea și despicarea părului sunt contraindicații directe pentru laminare.

După aplicarea unei compoziții speciale, pe bucle rămâne o peliculă groasă, care nu permite transferul oricăror substanțe în și dinspre interior. De aceea folosirea măștilor după procedură nu are sens – părul nu va primi substanțe hrănitoare. Acesta trebuie întâi tratat, și abia apoi laminat – de altfel veți dăuna părului, iar acesta va deveni uscat, fragil și lipsit de culoare. 

5 proceduri de salon care pot dăuna părului

 2. Îndreptarea părului 

Aceasta este o procedură dăunătoare atât pentru client, cât și pentru coafor. Produsele pentru îndreptatul brazilian, cu keratină și de alt tip au la bază formaldehida – un gaz incolor și toxic, sub acțiunea căruia are loc modificarea structurii firului de păr.

Mulți specialiști afirmă că acțiunea negativă a substanțelor chimice este compensată de keratină și alți componenți de îngrijire. Dar acest lucru nu este adevărat. Toate tipurile de îndreptat oferă doar un efect vizual și dăunează părului. Iar atunci când produsul este spălat, părul începe să se pufoșeze și să se rupă și mai mult ca înainte de procedură.

5 proceduri de salon care pot dăuna părului

 3. Botox pentru păr

Botoxul pentru păr este o procedură modernă, care folosește preparate pe bază de botulotoxina. Funcția ei este să ajute la restabilirea structurii afectate a părului. Această procedură are, într-adevăr, efecte vizibile – buclele devin netede, catifelate și respiră sănătate. Dar acesta este doar un efect cosmetic, care se obține din contul ingredientelor de condiționare puternice – silicoane, polyquaternium, hidrolizați de proteine.

Aceste substanțe sunt prezente și în balsamurile obișnuite pentru îngrijire zilnică, dar într-o cantitate prea mică pentru a întinde perfect părul. Ele îngreunează firul de păr și pot deveni chiar și o cauză a căderii lor.

În cosmetologie botulotoxina blochează mușchii, ajutând la netezirea ridurilor. În schimb nu este prea clar cum ajută ea firele de păr, care, în esență, sunt structuri moarte.

5 proceduri de salon care pot dăuna părului

4. Placa cu infraroșu  

Placa cu infraroșu este un dispozitiv asemănător cu o placă obișnuită pentru îndreptatul părului. În saloane aceasta este folosită în felul următor: pe bucle se aplică o mască, iar apoi se întinde cu placa. Se consideră că placa cu ultrasunet sparge moleculele compoziției de îngrijire până la mărimi care îi permite să pătrundă în structura părului și pielea capului.

A doua placă, cea cu infraroșu, sigilează firul de păr, păstrând hidratarea și substanțele folositoare. Producătorii dispozitivului afirmă că efectul oricărei măști, în combinație cu placa cu infraroșu, este extraordinar! Discutabil. Radiația infraroșie este caldă, iar plăcile din saloane sunt reci, și asta ridică un semn de întrebare. Mai mult, pentru scindarea moleculelor este necesară o lungime a undei ultrasonore pe care este imposibil să nu o simți. Însă în timpul procedurii nu veți simți nimic – prin urmare, se pare că plăcile cu infraroșu sunt inutile.

5 proceduri de salon care pot dăuna părului

 5. Tunsul cu foarfece fierbinți

Tunsul cu foarfece fierbinți este recomandat în saloane ca o procedură capabilă să protejeze părul împotriva despicării vârfurilor. Acesta se realizează cu ajutorul unui instrument a cărui lamă se încălzește la 160 de grade. Vârfurile parcă se sigilează, ceea ce contribuie la menținerea hidratării. Doar că nu înțelegem de ce se zică că, la orice acțiune termică (foehn, placă, drot), structura părului este afectată, iar în cazul foarfecii fierbinți – nu.

5 proceduri de salon care pot dăuna părului

Sursa