Regulile pe care trebuie să le urmăm pentru a purta cu ușurință și plăcere sandale, demonstrând picioare frumoase și îngrijite.

7 pași către ideal: îngrijirea picioarelor în perioada de vară

Regula 1. Îngrijiţi picioarele permanent

Neplăcerile sub formă de bătături, călcâie uscate și fisurate sunt cunoscute multora. Acestea sunt cauzate, în primul rând, de suprasolicitarea labei piciorului (de exemplu din cauza greutății în exces sau a statului în picioare), de încălțămintea incomodă (deosebit de des medicii consideră că vinovați ar fi pantofii la modă) și lipsa îngrijirii corespunzătoare. Medicina contemporană propune multe metode de combatere și tratament: pot fi îndepărtate chiar și cele mai vechi bătături (de exemplu cu ajutorul laserului). Însă este mai simplu să nu admiteți apariția lor, respectând următoarele reguli de îngrijire a picioarelor.

Regula 2. Faceți pedichiura o dată la 2-3 săptămâni

Pedichiura sistematică este o procedură nu doar igienică și estetică, ci și una profilactică, care permite evitarea multor probleme. În cazul călcâielor cu probleme, cea mai eficientă este pedichiura la aparate. Datorită faptului că aceasta folosește diferite dispozitive-freze pentru îndepărtarea cuticulei, tăierea unghiilor, șlefuire, prelucrarea pielii, putem obține călcâie practic ideale, putem corecta forma unghiilor și uita de astfel de neplăceri ca bătăturile, fisurile și unghiile încarnate. Apropo, toate aceste probleme pot fi „tratate” cu succes cu ajutorul pedichiurii cu aparate. Este adevărat că trebuie să aveți răbdare, în special dacă este vorba despre bătături cu rădăcină. În schimb pedichiura clasică provoacă, din contra, o creștere excesivă a epidermei și cuticulei.

7 pași către ideal: îngrijirea picioarelor în perioada de vară

Regula 3. Cumpărați o cremă bună pentru picioare!

Și folosiți-o zilnic! Ar fi bine ca acesta să conțină uleiuri vegetale, care au o puternică acțiune nutritivă și regeneratoare, și componente emoliente (alantoină, bisabolol, pantenol). Dacă, din cauza mersului desculț sau purtării de încălțăminte descoperită pielea picioarelor se usucă, optați pentru creme cu ingrediente hidratante și care rețin apa (uree, glicerină, lecitină, extract de aloe, colagen etc.).

7 pași către ideal: îngrijirea picioarelor în perioada de vară

Regula 4. Nu permiteți ca pielea picioarelor să se întărească

Dacă după câteva zile de la pedichiură călcâiele arată de parcă ați făcut această procedură câteva luni în urmă, în ajutor vă vin scrub-urile pentru picioare (folosiți-le de 2-3 ori pe săptămână) și cremele cu acid salicilic (folosiți-le zilnic). Acidul salicilic previne formarea excesivă a keratinei – principalul vinovat de întărirea şi îngroşarea pielii călcâielor. Cele mai bune rezultate pot fi obţinute dacă înainte de aplicarea cremei faceţi o băiţă caldă pentru picioare (pentru a înmuia pielea, pe lângă produsele cosmetice speciale pentru picioare puteţi adăuga în apă o lingură de bicarbonat de sodiu). Astfel de proceduri pot fi o bună profilaxie pentru fisurile de pe călcâie (în ajutor vă vin şi cremele emoliente sau vechea reţetă verificată – uleiul de ricin, cu care vă puteţi da călcâiele în loc de cremă).

7 pași către ideal: îngrijirea picioarelor în perioada de vară

Regula 5. Ţineţi sub control transpiraţia

Pentru combaterea transpiraţiei excesive a picioarelor vara este util talcul, cremele cu efect deodorizant sau deodorantele speciale. Condiţia principală este ca toate aceste produse să fie aplicate doar pe pielea curată şi uscată. Multe produse deodorizante moderne pentru picioare conţin săruri de aluminiu, care îngustează sau chiar închid canalele glandelor sudoripare, iar componentele antibacteriene previn înmulţirea bacteriilor, care provoacă mirosul neplăcut (farnezol sau triclozan), precum şi ingrediente care reglează procesul de transpiraţie, de exemplu piatră acră, uleiuri esenţiale (lavandă, bergamot, lămâie, rozmarin) şi extracte vegetale (în special salvie, coajă de stejar sau salcie, mentă, dentiţă). Apropo, extractele şi uleiurile le puteţi adăuga şi în băiţele pentru picioare. Puteţi cumpăra la farmacie plante uscate şi, infuzând 1-2 linguri timp de 30-40 de minute, le puteţi adăuga în băiţa de picioare.

7 pași către ideal: îngrijirea picioarelor în perioada de vară

Regula 6. Dacă faceţi pedichiura acasă, nu comiteţi greşeli!

Dacă preferaţi pedichiura făcută acasă în locul celei de salon sau pur şi simplu menţineţi astfel efectele procedurilor de salon, începeţi cu o băiţă pentru picioare: pielea şi unghiile înmuiate pot fi prelucrate mai uşor. Pentru ca pielea călcâielor să îşi păstreze fineţea pentru mai mult timp, folosiţi, în loc de piatra ponce, loţiuni speciale cu ANA-acizi sau hidroxid de sodiu, care dizolvă pielea cornificată. Nu folosiţi instrumente de pedichiură cu lame: greşeala principală a celor neexperimentaţi este că taie prea multă piele, afectând celulele vii. Ca rezultat pielea se îngroaşă şi devine grosieră. În plus, această pedichiură incorectă conduce deseori la apariţia de fisuri pe călcâie.

Regula 7. Purtaţi încălţăminte de plajă

Dacă aţi decis să vă plimbaţi desculţ pe nisipul fierbinte, poate că nu vă veţi arde tălpile, dar cu siguranţă acestea vor avea de suferit. Aşa că dacă vreţi să mergeţi desculţ, alegeţi mai bine gazonul.

7 pași către ideal: îngrijirea picioarelor în perioada de vară

Sursa