Aspectul unghiilor este un indicator al stării organismului. Uscăciunea și fragilitatea sunt cele mai răspândite afecțiuni ale  unghiilor cu care se confruntă femeia. Stratificarea unghiilor indică o stare de epuizare. Care sunt cauzele?

Atunci când unghiile devin fragile...

Odată cu înaintarea în vârstă, unghiile devin uscate și fragile, dar există și alte cauze care determină fragilitatea:

  • folosirea frecventă (mai mult de o dată în săptămână) a soluției de îndepărtare a ojei  care conține acetonă;
  • excesul de umiditate (dacă stați permanent cu mâinile în apă, de exemplu pentru a îndeplini anumite treburi casnice);
  • utilizarea anumitor substanțe chimice și soluții de curățare, care au o influență directă asupra unghiilor;
  • folosirea unei pile inadecvate sau pilirea în ambele direcții ale unghiilor;
  • insuficiența de vitamine și minerale;
  • afecțiuni ale glandei tiroide.

Alimentația are un rol important

Dacă există o insuficiență în organism, aceasta se reflectă asupra aspectului exterior al organismului. Pielea, părul și unghiile femeii sunt permanent în vizor și sunt afectate în primul rând în cazul unor probleme de sănătate. Uscăciunea și fragilitatea unghiilor  denotă insuficiența unor vitamine și minerale   vitale pentru organism. De obicei, este vorba de zinc, aminoacizi, siliciu, proteine, fier, calciu și vitamina D. Așadar începeți operația de salvare imediat! Ce presupune aceasta?

Folosirea regulată în alimentație a peștelui, bogat în omega-3, acid important nu doar pentru sănătate, ci și pentru frumusețe. Datorită  acizilor grași, veți fi sănătoase, veți avea un păr puternic și unghii frumoase, fără zgârieturi și pete albe inestetice. Petele albe sunt un semn că trebuie să includeți în alimentație produse ce conțin zinc, calciu, vitamine din grupele A, B și C. Produsele precum broccoli, spanacul, fasolea, salata, precum și ficatul de animale vă vor ajuta să compensați lipsa de fier din organism. Pentru întărirea unghiilor, trebuie să folosiți zilnic cât mai multe produse lactate. Un efect pozitiv asupra unghiilor vor avea recunoscutele „pastile pentru frumusețe”, care influențează benefic asupra frumuseții și sănătății părului, unghiilor și pielii. Acestea pot fi cumpărate din orice farmacie, și, deoarece nu atentează la portmoneu, sunt accesibile tuturor. În afara  de aceasta, trebuie să vă hidratați suficient, dar și să beți sucuri proaspete de fructe și legume, care sunt bogate în vitamine și microelemente. 

Atunci când unghiile devin fragile...

Îngrijirea

Pentru a evita ruperea unghiilor, administrați calciu și glucomed, nu înainte de a vă sfătui cu medicul, deoarece unghiile fragile denotă insuficiență de calciu, foarte uscate și stratificate – exces de calciu și lipsa vitaminelor.  Vitaminele A și F facilitează creșterea unghiilor. Unghiile fragile trebuie unse cu ulei, creme hrănitoare, trebuie tratate cu băi călduțe, de exemplu cu ulei de ricin, suc de lămâie, să frecați unghiile cu ulei care conține vitamina A – acesta pătrunde în unghie și o regenerează. Folosiți soluții de îndepărtarea ojei fără acetonă, dar nu mai des de o dată pe săptămână. Preparatele de tratare a unghiilor sunt comode în utilizare, pot fi aplicate chiar și peste ojă.   De exemplu, balsamurile hrănitoare, de obicei, se aplică lângă cuticule – cel mai potrivit loc pentru tratament.

Faceți manichiura cu instrumente calitative. E important ca pila să fie din sticlă sau de șmirghel, dar nici într-un caz de metal, pentru că cea din urmă zgârie unghia. Pilirea se face într-o singură direcție. Dacă doriți, puteți utiliza, pe lângă toate acestea, complexe de vitamine și adaosuri. În cazul unghiilor fragile și stratificate nu trebuie să renunțați la manichiură. Manichiura se face o dată la 10-14 zile. La sfârșitul procedurii trebuie să aplicați un lac hrănitor sau o cremă specială pentru mâini.   

Este obligatorie  folosirea uleiurilor  speciale și a cremelor pentru cuticule. Înlăturarea cuticulei este o procedură foarte importantă, deoarece astfel îi dăm posibilitate plăcii unghiei să respire și să se hrănească. Băițele sunt foarte folositoare pentru unghii: se amestecă ¼ pahar de ulei de floarea-soarelui cu cinci picături de vitamina A și trei picături de iod. Zilnic, timp de  20 de minute, e nevoie să țineți degetele în această soluție.   

Altă modalitate de întărire este folosirea băilor cu sare de mare. Pentru aceasta trebuie să dizolvați într-un litru de apă 1 linguriță de sare de mare și să țineți degetele în compoziția obținută timp de 15-20 de minute. Repetați procedura timp de 20 de zile, peste o zi (în total 10-12 proceduri), iar pentru profilactică – o procedură în săptămână. Pentru unghiile stratificate recomandăm o compresă: 50 ml de apă, 20 ml glicerină și 5 g alaun. Procedura poate fi repetată de două ori pe săptămână, timp de o lună.

Atunci când unghiile devin fragile...

Evitați produsele chimice

Evitați pentru o perioadă contactul mâinilor cu detergenții, soluțiile de curățat. Nimerind pe piele și unghii, le usucă, ceea ce determină fragilitatea și alte probleme. Folosiți mănuși de protecție. Folosiți mereu creme hrănitoare pentru unghii și cuticule.  Nu toți, din păcate, suntem înzestrați de la naștere cu unghii puternice, sănătoase și frumoase. De aceea, dacă doriți să aveți niște unghii frumoase și rezistente, trebuie să le îngrijiți și să le protejați în permanență. Rezultatul nu se va lăsa așteptat. 

Sursa