Cum alegem ochelarii de soare – nu estre doar o problemă ce ține de aspectul estetic și modă, dar, în primul rând, de sănătate. Pentru că însăși denumirea acestui accesoriu actual în fiecare sezon estival, indică asupra faptului că principala sa funcție este protecția ochilor și pielii din jurul lor de influența razelor ultraviolete. 

Atunci când alegem unul dintre cele mai importante accesorii pentru vară – ochelarii de soare – trebuie să ne orientăm nu doar asupra tendințelor de modă. O atenție deosebită trebuie să fie acordată caracteristicilor tehnice ale lentilelor, mai exact spus – la capacitatea acestora de a proteja suprafața vulnerabilă a globulului ocular de razele ultraviolete.

Cum alegem corect ochelarii de soare pentru protecția maximală a  ochilor?

Lăsăm ochelarii roz, achiziționăm ochelari de protecție solară! 

Vara este în toi iar fashionistele și-au înnoit deja garderoba: pe prim au fost rochițele ușoare în ton cu dispoziția, tocuri vesele, poșete mici și colorate în unison cu vestimentația. Și, evident, ochelari de soare, de multe ori, cu rame bătătoare la ochi și brand bine cunoscut la vedere. Cu toate acestea, contrar opiniei greșite răspândite în rândul femeilor, orice accesorii la modă și culorile de design ale ramelor și lentilelor, nici pe departe nu este un argument forte atunci când ne alegem ochelarii de soare. Sunt mult mai importante caracteristicile tehnice înalte ale ochelarilor de soare, care permit protejarea structurii oculare firave de influența distrugătoare ale Soarelui. 

Să spunem lucrurilor pe nume  

Înainte de a vă interesa cum să alegeți o pereche de ochelari de soare, mai întâi ar fi bine să știți de ce acest accesoriu devine unul dintre cele mai importante în garderoba oricărei femei în zilele însorite și aride de vară.  Mai bine decât fizicienii și oftalmologii nu va explica nimeni. Ei, de regulă, invocă următoarele argumente în favoarea ochelarilor de soare: 

  • Daunele grave, iar uneori, ireversibile provocate ochilor de razele ultraviolete pot apărea, deja, peste 5-7 ore de influență activă a soarelui asupra ochilor. Cele mai periculoase urmări ale radiației UV pot fi: arderea corneei ochiului, apariția cataractei, pierderea parțială a vederii. 
  • Dacă petreceți o zi sub cerul liber fără ochelari de soare și observați că încep să lăcrămeze ochii, apar dureri ca reacție la lumină, înrăutățirea bruscă a vederii, senzația că a intrat ceva în ochi, cel mi probabil, ochii dumneavoastră au fost supuși atacului razelor ultraviolete și ați pierdut această bătălie. 
  • În această situație, cea mai rațională decizie ar fi să vă adresați pentru o consultație la oftalmolog. Pentru ochiul uman, impactul razelor ultraviolete este întotdeauna periculos. Cu alte cuvinte, razele ultraviolete, chiar și în doze mici, nu sunt niciodată benefice pentru ochii noștri, dar întotdeauna  - un factor distructiv. 
  • Expunerea activă la razele UV provoacă lezarea corneei (fotocheratită), care uneori, duce la pierderea temporară a vederii. Anterior, acest fenomen era des observat în cazul schiorilor alpini și participanților în cadrul expedițiilor polare. De aceea, și până în zilele noastre, oftalmologii numesc acest fenomen ”orbirea zăpezii”. Deși, la ora actuală, afecțiunea se înregistrează mai des la persoanele ce-și petrec vacanța pe litoralurile ecuatoriale și care nu se obosesc să poarte ochelarii de soare. 
  • Cu cât vă aflați mai aproape de Ecuator cu atât mai intensiv este impactul razelor UV asupra ochilor și pielii. La fel, cu cât mai înalți sunt munții sau cu cât vă aflați mai aproape de apă, cu atât mai agresive și periculoase sunt razele UV. Respectiv, cu atât mai mult aveți nevoie de protecția ochelarilor de soare. 
  • Vremea înnourată nu este un motiv să renunțați la ochelarii de soare. Printre nori trece o cantitate suficientă de raze ultraviolete capabilă să afecteze ochii. 
  • Pe parcursul vieții se acumulează dozele radiației ultraviolete (de cele mai multe ori, anume din această cauză oamenii în etate își pierd brusc capacitățile oculare). Asta înseamnă că cu cât mai mult înaintăm în vârstă, cu atât mai mare nevoie avem de ochelarii de soare. 
  • Nu întotdeauna lentilele întunecate ale ochelarilor sunt o dovadă a capacității acestora de a proteja ochii de razele UV. Majoritatea ochelarilor de soare cu lentile din plastic, care sunt o replică ieftină a brandurilor bine cunoscute sau chiar o contrafacere banală, nu oferă absolut nicio protecție împotriva razelor ultraviolete. Și cu asta sunt și mai periculoși ! întrucât, în condiții de lumină puternică, pupila ochiului se contractă pentru a reduce riscul unei eventuale leziuni oculare – însăși natura ne-a oferit această metodă firească de protecție. Întrucât, ochelarii întunecați și care nu dispun de filtre împotriva razelor UV, pupila ochiului este oarecum ”amăgită” și nu se contractă, în acest fel suportând atacul razelor ultraviolete în deplină măsură. 

Cum alegem corect ochelarii de soare pentru protecția maximală a  ochilor?

Din punct de vedere tehnic 

Ața deci, beneficiul ochelarilor de soare se pare că este evident. Rămâne problema – cum alegem un accesoriu nu doar frumos, dar unul care să ne asigure o protecție sigură? 

Atunci când alegem corect ochelarii de soare, trebuie să examinăm corect câțiva parametri importanți. Primul și unul dintre cele mai importante – materialul din care sun confecționate lentilele. La acest capitol, în cel mai direct sens al cuvântului, nu sunt decât două variante  - de regulă, lentilele se confecționează fie din sticlă, fie din plastic. Ambele materiale au avantaje și dezavantaje. Și anume: 

Lentilele din plastic

Avantaje. Ochelarii de soare cu lentile din plastic sunt foarte greu de stricat. De regulă, ei nu se împrăștie în sute de cioburi periculoase  pentru ochi și piele. Plus la toate, lentilele din plastic sunt foarte ușoare. Asta înseamnă că și ochelarii de soare vor fi cu mult mai ușori decât cei cu lentile din sticlă. 

Dezavantaje. Orice material plastic, chiar dacă are o grosime mai mare, permite penetrarea razelor UV în proporție de 100%. Asta înseamnă că gradul de securitate al lentilelor din plastic depinde exclusiv de calitatea materialelor și a filtrelor speciale care au fost utilizate pentru  stratul de blocaj al ochelarilor. 

Încă un dezavantaj: lentilele din plastic se zgârie foarte ușor. De aceea, dacă îi purtați în geantă fără cutie specială, ar fi ca și cum i-ați deteriora personal cu un cuțit sau furculiță. 

Și, în sfârșit, uneori, lentilele din plastic dezamăgesc enorm de mult proprietarele, mai ales pe cele care adoră climatul arid. Problema constă în faptul că, la temperaturi prea ridicate, plasticul se poate deforma. În aceste condiții, toată lumea din jurul dumneavoastră va apărea în formă distorsionată. 

Cum alegem corect ochelarii de soare pentru protecția maximală a  ochilor?

Lentilele din sticlă 

Avantaje. Comparativ cu plasticul, sticla, dimpotrivă, nu permite penetrarea razelor ultraviolete, chiar dacă lentilele sunt absolut transparente. Asta înseamnă că vă puteți alege o pereche de ochelari cu un grad minim de înfumurare, totodată, veți fi absolut liniștită în ceea ce privește sănătatea ochilor dumneavoastră. Un alt avantaj al lentilelor din sticlă, care merită a fi luat în calcul atunci când alegem un astfel de accesoriu, este faptul că lentilele din sticlă se zgârie mai rar și mai puțin.

Dezavantaje. Sticla este un material foarte traumatizant, mai ales în condițiile în care se află atât de aproape de ochi. Dacă sunteți pasionată de sportul activ, sunteți permanent l volanul mașinii, ori, să zicem, alegeți ochelari de soare pentru copil – ar fi mai bine nici să nu vă amintiți despre lentilele din sticlă, este un risc foarte mare. 

Cum alegem ochelarii de soare cu protecție maximă 

În funcție de cantitatea razelor ultraviolete permisă, lentilele de plastic (acestae sunt mai populare în zilele noastre), se împart în câteva categorii: 

Cosmetice (marcajul pe etichetă - Cosmetic).  Rațional ar fi să trecem lentilele din această clasă la categoria estetice decât benefice pentru sănătate – acestea permit penetrarea a 51 – 100% raze  UV. De asemenea, are sens să alegem asemenea ochelari de soare în perioada anului când soarele nu este foarte puternic.   

Universali (marcajul pe etichetă - General). În opinia oftalmologilor, această categorie de lentile se potrivește de minune pentru clima plaiurilor noastre. Aceste lentile permit penetrarea a mai puțin de jumătate din cantitatea razelor UV – de regulă 20 – 50 %. Totodată, ochelarii de soare din această clasă se potrivesc bine pentru urbe, unde fluxul de raze ultraviolete pur și simplu u ajunge până la sol. 

Cum alegem corect ochelarii de soare pentru protecția maximală a  ochilor?

Speciali (marcajul pe etichetă - High UV-protection). Lentilele din această clasă oferă o protecție maximă împotriva leziunilor oculare. Acest gen de ochelari de soare sunt indispensabili pentru vacanță, mai ales în raioanele de înaltă altitudine, aproape de apă, sau dimpotrivă, pe pârtiile de schi unde infinitul de zăpadă este multiplicat de lumina solară. 

Informația cu privire la clasa din care fac parte lentilele trebuie să fie indicată pe etichetă. Totodată, în mod obligatoriu, aceste date trebuie să se conțină și în certificatul mărfii (ochelari de soare). De cele mai dese ori, marcajul de pe etichetă indică următoarele: ”Blocks at least 80% UVB and 55% UVA”.Asta înseamnă că lentilele blochează 80% din razele UV de categoria B (cu lungimea de undă medie) și 55% din razele UV de categoria A (cu lungimea de undă mare).