Pentru ca vopseaua aleasă să aibă efectul scontat, trebuie să respectați  câteva reguli.

Vopsirea părului: 9 greșeli frecvente

1. Vopseaua trebuie să coincidă cu culoarea naturală a părului

O cutie de vopsea deschisă nu este suficientă ca să te transformi din brunetă în blondă. Schimbarea radicală a culorii este posibilă după procedura de decolorare a părului, care, fiind una complicată și nocivă pentru sănătate, trebuie efectuată de un specialist. Vopselele făcute acasă pot să modifice culoarea de bază a părului cu 1-2 nuanțe, făcându-l mai deschis sau mai închis.  

2. Tundeți capetele despicate

Doar atunci veți putea conta pe o culoare uniformă. În caz contrar, capetele moarte ale părului vor îmbiba mai multă vopsea și vor fi mult mai deschise. Același lucru se întâmplă și în cazul părului uscat, care suferă, de exemplu, din cauza decolorării.  De aceea, înainte de vopsire, părul trebuie adus în ordine, prin aplicarea măștilor hrănitoare cu vitamina B5 sau ulei de copac de shea.   

3. Protejați pielea de contactul cu vopseaua

Chiar și cele mai atente doamne se confruntă cu faptul că vopseau, în timpul aplicării, poate să ajungă pe piele. Ca să evitați acest lucru, înainte de procedură, aplicați pe cele mai problematice suprafețe: frunte, gât și după urechi, un strat gros de vaselină.

4. Efectuați o testare

Testarea se referă, în primul rând, la marca vopselei, dar dacă sunteți alergică trebuie să testați de fiecare dată chiar și marca cunoscută. Pentru aceasta se aplică o cantitate mică de vopsea pe încheietura mâinii sau după ureche.  

Vopsirea părului: 9 greșeli frecvente

5. Nu folosiți aceeași culoare pentru vopsirea părului, genelor și sprâncenelor

Chiar dacă culoarea vopselei coincide cu cea   a sprâncenelor, vopseaua de păr  poate cauza alergii. Vopseau de păr, chiar și cele fără amoniac, sunt mai puternice decât soluțiile pentru gene și sprâncene.   În afară de aceasta, cu greu pot fi înlăturate din piele. Zona din jurul ochilor, din contra, este foarte sensibilă și reacționează la vopseaua de păr prin înroșire, iritație și umflături.

6. Nu folosiți balsamul-clătitor în ziua în care vopsiți părul

Acesta închide solzii cheratinoși și îngreunează pătrunderea vopselei în păr, astfel veți obține o nuanță  ștearsă.  În privința spălatului pe cap în ziua vopsirii, stiliștii susțin că e mai bine să o faceți cu o zi înainte. Grăsimea naturală, eliminată de glandele sebacee, va proteja părul de uscare. Excepție  face cazul în care părul este plin de soluții fixatoare, care nu pot fi îndepărtate cu peria de păr. Componentele chimice ale lacului de păr, spumei și alte soluții de styling pot bloca efectul pigmenților de colorare, dar și să lipească firele de păr și să împiedice vopsirea uniformă.  

7. Nu folosiți șampon împotriva mătreței

Încă o problemă care trebuie soluționată înainte de schimbarea lookului – mătreața. Această problemă nu este una doar estetică, ci și practică:  zincul din astfel de șampoane șterge vopseaua! Și deja peste câteva săptămâni culoarea își va pierde strălucirea. Dacă aveți nevoie să vopsiți părul în timpul tratamentului, folosiți spume nuanțatoare, care se spală ușor peste câteva săptămâni.

Vopsirea părului: 9 greșeli frecvente

8. Nu țineți vopseau pe păr  mai mult decât timpul recomandat pe cutie

Uneori 5 minute sunt suficiente ca să stricați totul. De exemplu, dacă folosiți vopseaua rezistentă cu amoniac. În afară de aceasta, puteți schimba totul în direcția greșită. Iar vopsirea repetată nu este recomandată de stiliști – părul se deteriorează grav, va trebui să apelați la măsuri cosmetice. De exemplu, nuanța neobișnuită de oranj poate fi ștearsă cu pigmenți albaștri, iar cea roșie – cu pigmenți verzi.

9. Dacă vă vopsiți cu Basma, amestecați-o neapărat cu henna, pentru ca părul să nu se facă verde

Dacă faceţi totul corect, părul va obține o culoare castanie-intens și strălucitoare.

Sursa