Netratată sau tratată prea târziu, otita poate duce la slăbirea auzului sau la  pierderea acestuia. Specialiștii estimează că cei mai mulți dintre copii vor avea cel puțin o infecție otică înainte de a împlini vârsta de 3 ani.

Are otită? Cum îți dai seama?

De ce episoadele de otită sunt atât de dese la copii?  Pentru că la ei așa-numitele trompe ale lui Eustachio (canalele care fac legatura dintre urechea internă si faringe) sunt mai scurte și pozitionate mai orizontal decât la un adult. Astfel, secrețiile pline de microbi din nas sau gât ajung usor în ureche, putând provoca o stare de inflamație a urechii mediane.

La ce să fii atentă

Nu este foarte usor să-ți dai seama ca cel mic suferă de urechi dacă el nu știe încă să vorbească. Dar bolile de ureche sunt în general foarte dureroase, iar un prim indiciu este plânsul. Durerea apare în profunzimea urechii, este violentă și are, de obicei, un debut brusc, adesea nocturn. Fii atentă dacă:

- cel mic este foarte răcit

- se apucă de ureche, trage de ea sau o freacă

- încearcă să-și bage obiecte în ureche

- este agitat/ neliniștit

- nu vrea să sugă sau plânge în timpul mesei (în timpul suptului, presiunea din ureche se modifică, iar bebelușul cu otită simte un mare disconfort).

- are scaunul moale sau febră (la sugarii care au otită ea poate depăși valoarea de 38,5 – 39° C).

- din ureche îi curge o secretie.

- vomită.

Daca observi aceste simptome, bebelușul trebuie dus la medicul pediatru sau la cel de familie. Nu încerca să-l tratezi singură și NU îi pune picături otice sau ulei de camfor în urechi ”după ureche”.  Ce-l ajută până ajungi la medic este un prosop cald, uscat pus pe ureche și poziția verticală, pentru că atunci când stă culcat, din cauza presiunii, durerea e mai intensă.  Dacă diagnosticul de otită se confirmă, medicul va prescrie un tratament cu antibiotic, care va trebui urmat timp de 10 zile. După începerea tratamentului durerea și febra cedează de obicei în 24 – 48 de ore, dar tratamentul trebuie continuat, deoarece boala poate recidiva cu și mai mare intensitate.

Are otită? Cum îți dai seama?

Cum protejezi copilul de otită

- ține-l  departe de încăperile unde se fumează

- nu curăța urechea copilului adând în interior, cu bețisoare igienice; după baie șterge-i doar urechea exterioară

- ai grijă ca bebelușul să nu se înece când mănâncă (fiindcă bucățelele de mâncare pot pătrunde în ureche)

- aspiră-i bine mucozitățile atunci când e răcit