Avantajele și dezavantajele celor mai răspândite poze de somn, sau cum să dormim corect

Avantajele și dezavantajele celor mai răspândite poze de somn, sau cum să dormim corect

Știm cum să pregătim organismul pentru somn, la ce oră să ne culcăm și să ne trezim și încă multe alte trucuri pentru a avea un somn de calitate. Însă, s-a constatat că pozele în care dormim au o importanță la fel de mare. Vreți să știți cum să dormiți corect? Citiți materialul pe care l-am pregătit. Astăzi vom stabili avantajele și dezavantajele celor mai răspândite poze de somn.

Avantajele și dezavantajele celor mai răspândite poze de somn, sau cum să dormim corect

Pe spate

Avantaje

Aproape toți medicii spun că aceasta este cea mai bună poziție pentru somn. Datorită poziției corecte a coloanei vertebrale și efectul unei saltele bune, durerile de spate și gât sunt practic excluse. De asemenea, dormitul pe spate este foarte benefic pentru tenul feței. Ea nu se atinge de așternut, nu se freacă de lenjeria de pat în timpul mișcărilor și se îmbibă cu aer proaspăt. De asemenea, această poză, lucrează ca și profilaxie împotriva apariției ridurilor noi. Varianta ideală pentru sănătate – dormitul pe spate fără pernă.

Dezavantaje

Anume somnul pe spate provoacă sforăitul și respirația îngreunată. În timpul somnului, limba se relaxează și închide căile respiratorii, iar sforăitul este rezultatul acestui proces. Medicii le recomandă pacienților ce prezintă apnee să doarmă pe o parte. Plus la toate, un dezavantaj al acestei poze este că foarte puține persoane pot să adoarmă în această poză.

Pe o parte

Avantaje

Dormitul pe o parte este benefic dacă persoana manifestă probleme intestinale. Această poză ușurează arsurile stomacale și refluxurile acide. De asemenea, medicii recomandă dormitul pe partea stângă, acest lucru îmbunătățește circulația sanguină în inimă. Apropo, majoritatea oamenilor recunosc că pot să adoarmă doar pe partea stângă.

Dezavantaje

În același timp, somnul pe o parte poate exercita presiune asupra stomacului. Însă, dacă persoana se întoarce din când în când, această problemă nu-i va da bătăi de cap. Cel mai periculos lucru este poziția mâinilor. De foarte multe ori, oamenii le pun sub cap, în acest fel, tulburând circulația sanguină normală. Iar asta nu presupune doar senzația neplăcută de amorțire a mâinilor, dar și posibile probleme cu mușchii și nervii.

Avantajele și dezavantajele celor mai răspândite poze de somn, sau cum să dormim corect

Pe burtă

Avantaje

Somnul pe burtă nu provoacă sforăit și respirație îngreunată. Acesta este unicul avantaj al acestei poziții.

Dezavantaje

Poza dormit pe spate aliniază curba firească a coloanei vertebrale ceea ce poate genera dureri în regiunea lombară. Plus la asta, poziția capului întors pe o parte provoacă răsucirea porțiunii coloanei de la gât, tulburarea legăturilor nervoase și probleme cu vasele sanguine ce răspund de circulația sanguină în regiunea capului. Învățați-vă să dormiți pe o parte, punând perne sub diverse porțiuni ale corpului. Asta nu vă va permite să vă întoarceți pe burtă atunci când veți dormi strâns.

Cea mai proastă poziție de somn, care, în general, nu are nici un beneficiu – pe burtă cu un picior îndoit la genunchi și lăsat într-o parte. Așa numita ”poza cerbului care aleargă”. În asemenea poziție, coloana vertebrală se strămută într-o parte, iar asta va provoca scolioză mai rapid decât poziția incorectă la masă.