În timpul sarcinii, tot pe baza schimbărilor hormonale, părul este mai strălucitor și mai sănătos și poate crește mult mai repede ca înainte, motiv pentru care, imediat după naștere majoritatea femeilor se sperie atunci când pierd multe fire de păr. Tocmai de aceea e recomandat să vorbești cu medicul tău. Căderea părului poate deveni îngrijorătoare doar dacă, la mai mult de 6-8 luni de la naștere nu revine la normal.

mamaplus

Ce să consumi pentru a preveni căderea părului

Alimentația joacă un rol esențial în căderea părului, astfel că sunt recomandate alimente bogate în zinc, aminoacizi, fier și vitamina E. De asemenea, consumă fructe și legume deoarece acestea sunt bogate în flavonoide și antioxidanți care protejează foliculii piloși și stimulează creșterea părului. Folosește șampon și balsam care să conțină biotină, aceasta este esențială în regenerarea foliculilor de păr. 

De asemenea, șampoanele cu petrol pot fi o alegere potrivită. Un alt remediu pentru a stopa căderea părului după naștere, și nu numai, sunt măștile făcute din ingrediente naturale.

Telogen effluvium este denumirea afecțiunii care determină căderea părului la proaspetele mămici. În proporție de 40-50%, femeile sunt afectate de căderea părului în primele 5 luni după naștere.

Remedii pentru evitarea căderii părului

1. Bananele ajută. Atunci când alăptezi nu ai nevoie de vitamine speciale pentru păr. Mănâncă o banană pe zi (conține tot ce trebuie), dar folosește-o și într-o mască preparată în casă.

2. Măști preparate în casă. Cel mai bun pentru scalp este să ai în casă: ulei de ricin, vitamina A uleioasă, ulei de cocos (adaugă uleiuri, gălbenuș de ou, dar nu-l lăsa mai mult de 20 minute pe scalp; banane, miere, iaurt).

Pentru firul de păr: ulei de cocos cu banane, smântână și miere (este una dintre cele mai hrănitoare măști pentru părul uscat), lăsată 30-40 minute și apoi spălat. 

3. Vitaminele prenatale pot fi luate încă cel puțin 3 luni după naștere.

4. Ai grijă ce șampoane și balsame folosiți. Să conțină biotină și siliciu.

5. Nu îți peria părul atunci când e ud întrucât acesta este mai fragil și se va rupe cu ușurință.

6. Masează-ți scalpul cu mișcări delicate atunci când îți speli podoaba capilară, pentru a stimula circulația sanguină la nivelul rădăcinilor firelor de păr.

7. Discută cu medicul care îți monitorizează sarcina. Doar el este cel mai în măsură să depisteze dacă este vorba despre deficit de minerale sau vitamine ori dacă este normal.

Sursa