La vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani au loc schimbări în glandele sexuale masculine. Se reduce funcția lor de bază de producere a hormonilor sexuali masculini – androgeni.

Centrul de reglementare a funcționării glandelor sexuale masculine (testiculele) își pierd sensibilitatea la testosteron, în testicule au loc schimbări degenerative.

Menopauza masculină este un proces fiziologic normal de îmbătrânire generală a organismului. Asta în cazul în care nu este însoțit de plângeri și manifestări clinice. Dacă menopauza masculină survine până la vârsta de 45 de ani, se consideră a fi a fi precoce, dacă survine după vârsta de 60 de ani – tardivă. Dacă apar plângeri din partea sistemului cardiovascular și urogenital, menopauza se numește patologică. Această stare, neapărat, este însoțită și de tulburări neurologice.

Ce înseamnă menopauza masculină? Simptome. Cauze. Tratament

Cauze

Principalul motiv al dezvoltării menopauzei masculine este îmbătrânirea generală a organismului. Totodată, menopauza poate fi provocată de bolile inflamatorii ale organelor genitale (orhita, epididimita, orhiepididimita), tumoarea la testicule, tulburările circulatorii în testicule, radiația, influența substanțelor chimice, alcoolismul, castrarea chirurgicală în baza indicațiilor medicale.

Simptomele menopauzei masculine

Posibilele manifestări ale menopauzei masculine includ: bătăile inimii, înroșirea fiței, mâinilor, amețeli – care apar mai des în condițiile efortului psiho-emoțional și fizic. În unele cazuri se atestă devieri ale tensiunii arteriale, care poate duce la hipertensiune arterială.

Până la 90% dintre bărbați, remarcă tulburări și reducere a dorinței sexuale (libido), disfuncții erectile (totodată, potența se poate diminua treptat), În cazul unor bărbați are loc accelerarea ejaculării și se reduce durata actului sexual. Totodată, de regulă, diminuarea funcției sexuale este însoțită de experiențe emoționale puternice. Se reduce volumul de spermă și numărul spermatozoizilor.

Pe fonul tulburărilor producerii de hormoni masculini, suferă schimbări aspectul fizic al bărbatului: pilea și mușchii își pierd elasticitatea, în regiunea coapselor și șoldurilor se depune grăsimi, este posibilă mărirea glandelor mamare (ginecomastie).

Simptomele se manifestă diferit. Durata menopauzei variază între 2-5 ani.

Ce înseamnă menopauza masculină? Simptome. Cauze. Tratament

Ce puteți face dumneavoastră

Dacă depistați la dumneavoastră anumite simptome din cele menționate mai sus și dacă considerați că treceți prin menopauză, adresați-vă neapărat la medic. Personal, trebuie să duceți un mod de viață sănătos, să vă odihniți suficient, să petreceți timpul în aer liber și să faceți mișcare. Urmăriți regimul alimentar și greutatea corpului.

Ce poate face medicul

Medicul trebuie să vă facă o examinare pentru a stabili cauza din care vă simțiți rău. În unele cazuri vor fi indicate examinări suplimentare (ultrasonografia prostatei, analiza sângelui la depistarea antigenului specific prostatic). Tratamentul menopauzei masculine este complex. Medicul recomandă respectarea unei diete corecte, un regim de efort fizic, în caz de necesitate, prescrie o terapie medicamentoasă (preparate sedative sau antidepresante, terapie hormonală, adaptogene biogene).   

Rezultatele unor studii au demonstrat faptul că menopauza masculină agravează afecțiunile cardiace, în cazul în care bărbatul suferă de ele (sporește probabilitatea de a suferi un infarct miocardic și accident vascular cerebral), duce la scăderea imunității și devine un factor suplimentar care predispune la dezvoltarea bolii Alzheimer.