Astăzi, zîmbetul frumos şi dinţii albi sunt asociaţi cu imaginea unui om care ştie de la prima mînă ce este succesul și statutul social ridicat. Sănătatea dentară direct legată de starea de sănătate a întregului organism.

Cum  afectează starea dentară asupra sănătăţii

La începutul comunicării, întotdeauna atragem atenția la starea dentară a interlocutorului iar prima impresie este foarte mult dependentă de zâmbet. Dar cît de important este un zîmbet frumos atunci cînd se construiește viața personală – aceasta este un adevăr prescris. Nu e de mirare că anume în trecut, sănătatea omului era determinată după dinţi, anume rezistenţa şi capacitatea de a avea urmaşi.

Astăzi, nimic nu s-a schimbat. Dinții încă sunt în legătură cu întregul organism și vor servi ca un barometru al sănătății umane. Dar o îngrijire dentară greșită, la rîndul său, poate impulsiona dezvoltarea multor boli, care la prima vedere nu fac parte din cavitatea orală.

Bolile cavităţii bucale provoacă boli grave ale organismului și afectează imunitatea generală și vitalitatea omului. Mai jos - doar o parte a bolilor a căror cause pot fi bolile inflamatorii ale gurii.

Boli cardiovasculare

Oamenii de știință au dovedit că dinţii stricaţi şi gingiile bolnave pot deveni un punct de "plecare" pentru dezvoltarea bolilor cardioligice, infarctului miocardic şi accidentelor vasculare cerebrale. La pacienţii cu boli inflamatorii parodontale, riscul insuficienţei cardiace a crescut de 2 ori!

Bacteriile parodontale intră în fluxul sanguin, care cauzează inflamaţia pereţilor vaselor de sînge şi pot cauza cheaguri de sînge. Aceste cheaguri de sînge, după cum este bine cunoscut, sunt capabile de a bloca lumenul vaselor sanguine și pot provoca dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Bolile tractului gastro-intestinal

Dinţii problematici nu sunt în măsură să ofere măcinarea mecanică corectă a alimentelor, pregătindu-le pentru asimilare în tractul gastro-intestinal. Dacă aveți o durere de dinţi, de mestecat și nici nu puteţi mesteca alimentele, atunci stomacului i se atribuie un stres suplimentar, care poate duce la tot felul de boli.

Mecanismul comun de dezvoltare a parodontitei, precum și al bolilor tractului gastro-intestinal este prezența microorganismelor, care pot provoca reacții inflamatorii și imune. Gastrita cronică, ulcerul gastric, ulcerul duodenal, pancreatita - doar o parte a bolilor tractului gastro-intestinal, care pot fi cauzate de bolile cavității bucale.

Cum  afectează starea dentară asupra sănătăţii

Diabetul zaharat

Cei mai mulți cercetători sugerează, că în cazul bolilor parodontale inflamatorii, nivelul zahărului din sînge creşte. În multe studii moderne s-a demonstrat că tratamentul cu succes al parodontitei la pacienţii cu diabet zaharat de-a lungul timpului a dus la normalizarea nivelului de zahăr din sînge. Pentru a normaliza starea lor, pacienţii cu diabet nu trebuie să se conformeze numai cu recomandările pentru tratamentul bolii de bază, dar, de asemenea, dacă este necesar, să facă un tratament parodontal la dentist.

Sarcina

Modificarile hormonale din corpul unei femei gravide pot provoca inflamarea și sîngerarea gingiilor. Infecţiile, care trăiesc în dinții unei femei însărcinate pot avea un efect negativ asupra fătului și pot cauza un avort spontan. Boala parodontală creşte riscul naşterilor premature de 7 ori!

Reguli de îngrijire a dinţilor

Deoarece starea de sănătate a dinților depinde de starea întregului organism, este foarte importantă  îngrijirea dentară corespunzatoare şi blocarea tuturor bolilor, care ar putea afecta semnificativ calitatea vieții noastre. Pentru prevenirea bolilor cavităţii bucale și, ca urmare, a altor organe, este necesar să nu uităm despre profilaxia zilnică:

• Periaţi-vă dinţii de cel puțin două ori pe zi

• Alegeţi o pastă de dinţi de calitate: pentru prevenirea cariilor pasta de dinţi ar trebui să conțină fluor, iar pentru tratamentul și prevenirea bolilor gingivale - agenţi anti-inflamatorii.

• Utilizarea apei de gură suplimentară după periaj ajută la eliminarea bacteriilor din zonele greu accesibile ale obrajilor și limbii și la păstrarea unei respiraţii proaspate pentru mai mult timp.

• Vizitaţi medicul dentist în mod regulat pentru curăţarea profesională și examenul gurii.

• Folosiţi aţa dentară zilnic pentru a elimina depunerile dintre dinți.