Problema principală a surplusului de kilograme – este supraalimentarea. În timpul mâncării, multe femei își pierd controlul, astfel încât, chiar dacă doresc doar să-și potolească foamea, încep să consume alimente în exces care nu sunt necesare organismului. Mamaplus.md vă spune cum să luptați cu această obișnuință.

Cum evităm supraalimentarea? Sfaturi utile

Cauzele supraalimentării.

Deseori, consumul excesiv de alimente se transformă într-o obișnuință încă din copilărie. Amintiți-vă, doar nu o dată ați auzit de la mama sau bunica dvs. fraza ”nu vei mânca terciul – nu vei privi desene animate”, iar la răspunsul dvs. ”eu m-am săturat – nimeni nu reacționa. Anii au trecut, iar dvs. continuați să mâncați totul din farfurie.

Multe femei încearcă să lupte cu stresul cu ajutorul mâncării. Dulciurile, făinoasele și mâncarea grasă oferă bucurie, iar aceasta este cea mai simplă și rapidă cale de a primi satisfacție. În realitate, însă lucrurile nu stau tocmai așa- saturația fizică nu poate compensa golul sufletesc.

Deseori, mâncarea este un motiv pentru discuție. În special, această problemă se atestă la femeile, care lucrează în oficii. Când mai poți schimba o vorbă cu colegele, dacă nu la o ceașcă de ceai, iar ce fel de ceai se bea fără o ciocolată, biscuiți sau prăjitură? Și nu contează dacă prânzul a fost acum câteva ore, o gustare nu strică – se gândesc multe femei.

Dacă mergi în ospeție, la o petrecere sau la o întâlnire în restaurant – toate acestea la fel contribuie la supraalimentare. Doar nu veți renunța de la o felie de tort de casă, pe care l-a copt prietena dvs. pentru ziua de naștere! Și nu contează, dacă recent ați luat cina acasă.

Femeile căsătorite sunt predispuse mai mult supraalimentării. Motivul se ascunde în faptul, că în timpul zilei ea trebuie să gătească prânzul și cina pentru familie. Însă cum poți pregăti o supă fără a gusta din ea de câteva ori?

Cum evităm supraalimentarea? Sfaturi utile

Lipsa unor relații sexuale normale, la fel sunt un motiv pentru consumul excesiv de alimente, în special – a dulciurilor. Asta pentru, că ciocolata, bananele și prăjiturile conțin hormonul bucuriei atât de necesar organismului. Iar în lipsa relațiilor sexuale, acesta este accesibil doar sub formă de batonașe de ciocolată.

12 metode cum eviți supraalimentarea:

Așa dar, indiferent de cauza supraalimentării, sarcina principală – este evitarea acesteia! Femeile își justifică consumul unei felii suplimentare de tort drept ”o recompensă pentru o zi grea de muncă, iar un hot-dog mâncat în drum spre casă – drept o criză de foame. Așa sau altfel, toate acestea pot fi evitate, și iată câteva sfaturi în acest sens.

1. Cumpărați veselă pentru casă de mărimi mici: farfurii, talgere, boluri și cratițe. În vesela de mărimi mici încap mai puține produse, respectiv se va micșora volumul de alimente consumat.

2. Străduiți-vă să pregătiți atâta mâncare, cât este necesară pentru o porție. Dacă locuiți cu familia, atunci preparați mâncarea în dependență de numărul de persoane prezente la prânz sau cină.

3. Respectați regimul zilei. Dacă nu țineți dietă, atunci încercați să consumați alimentele cu cele mai multe calorii până la prânz: crupele, făinoasele, dulciurile.

4. Renunțați la gustările dintre mesele principale. Chiar dacă la serviciu aveți o tradiție de a servi un ceai înainte de plecarea acasă – luați cu dvs. un măr, fructe uscate, și nu consumați chifle și ciocolată.

Cum evităm supraalimentarea? Sfaturi utile

5. Atunci când gătiți, încercați să gustați mâncarea de mai puține ori. Este suficient să gustați mâncarea de două ori, pentru a înțelege dacă este condimentată suficient. Mai mult, dacă pregătiți pentru familie, atunci micșorați-vă porția de mâncare la prânz și cină.

6. Nu mâncați doar pentru a ține companie cuiva – anume acest lucru dăunează sănătății și siluetei. Trebuie să mâncați doar atunci, când sunteți flămând, și nu doar pentru că ați simțit o aromă apetisantă din cafeneaua pe lângă care treceți.

7. Nu vă lăsați provocărilor din politețe. Dacă ați venit în ospeție, iar prietena dvs., mama sau soacra pune pe masă tot ce are în frigider, apțineți-vă și alegeți un singur fel de mâncare. Nu mâncați tot ce este pe masă, doar pentru a vă manifesta recunoștința.

8. Dacă primiți oaspeți acasă – rugați-i să nu aducă cu ei torturi, salate și dulciuri. Explicați, că aveți suficientă mâncare pentru masa de sărbătoare și va fi mai bine dacă ar aduce cu ei altceva. De exemplu, o sticlă cu vin, flori sau pur și simplu vă vor ajuta să strângeți de pe masă după eveniment.

9. Nu mâncați pe noapte. Această regulă este actuală întotdeauna!

Cum evităm supraalimentarea? Sfaturi utile

10. Nu transformați mâncarea în ”coparticipant”: dacă priviți un film, atunci fără pop-corn, dacă priviți televizorul – atunci fără tartine, iar întâlnirea cu prietena să decurgă fără cafea cu prăjitură. Divizați odihna de consumul de alimente!

11. Nu cumpărați semifabricate. Cârnăciorii, mezelurile, pârjoalele, pizza și cipsurile – sunt alimente ușor accesibile. Asta înseamnă, că în orice clipă puteți deschide un pachet cu cipsuri, care cu siguranță nu vor fi benefici pentru silueta dvs.

12. Dacă cauza supraalimentării dvs. sunt problemele psihologice reale – depresia, apatia, despărțirea de iubit, o tragedie în familie – consultați un specialist! Doar un psihoterapeut sau psiholog vă poate ajuta să recăpătați armonia sufletească, și nicidecum o tartină în plus.

Cele mai importante lucruri sunt –armonia sufletească și dragostea față de sine. Asta pentru că grație acestor factori va fi mai ușor să vă țineți sub control și să fiți într-o formă perfectă!.