Căpșunile – sunt un deliciu vara! Căpșunile (căpșunile de grădină), sunt foarte gustoase şi utile. Sezonul lor este aşteptat de mulți. Sunt preferate de toţi, atât de adulții cât și de copii. Căpșunile sunt cultivate în aproape toate grădinile şi vilele. Ele sunt consumate în cantități mari în perioada de maturitate și fiecare încearcă să  pregătească pentru iarnă din ele cât mai mult posibil: gem, magiun,compot etc.

Fericirea în căpşuni

Compoziția utilă a căpșunilor

Căpşunile conţin 5-12% glucide (glucoză, fructoză, zaharoză, pectine, celuloză), acidul citric și acidul de mere, taninuri și compuși fenolici. Vitamine: A, C, și mai multe minerale de fier, cupru, cobalt, mangan, molibden, fluor.

Nu este un secret faptul că, aproape toate vitaminele sunt foarte fragile și de multe ori sunt distruse în timpul prelucrării, iar căpșuni pot fi consumate fără prelucrare, este necesar doar de a clăti bine cu apă fructele. Și fiţi siguri, că toate elementele nutritive din căpșuni cu siguranță vor ajunge în corpul dvs.

Fericirea în căpşuni

Beneficiile căpșunilor. Prin ce sunt folositoare căpșunile?

Cel mai bine căpșunile se consumă cu frișcă, smântână sau brânză de vaci - desigur, dacă nu sunteţi îngrijoraţi de supraponderabilitate. Produsele lactate cu grăsime acoperă ușor peretele intestinal, în acelaşi timp înmoaie activitatea iritantă a căpșunilor.  Dacă nu aveţi dereglări intestinale, puteți mînca căpșuni cu lapte proaspăt. Dar cel mai delicios - căpșuni cu smîntînă și o cantitate mică de miere.

Fericirea în căpşuni

Nu ar trebui să mîncaţi căpșunile cu zahăr

Mîncaţi căpșuni separat de orice alte produse alimentare, după ce aţi luat felul unu sau doi, deoarece ele pot provoca fermentație în stomac. De altfel, toate fructele trebuie consumate separat de alte alimente.

Căpșunile de grădină sunt extrem de utile celor care au nevoie de a întări sistemul imunitar. Studiile au arătat că componentele căpșunilor  reduc riscul diverselor boli pentru fumători şi pentru cei care au o mulţime de alte obiceiuri dăunătoare".

În afară de aceasta, căpşunile au o altă caracteristică deosebit de importantă, anume  cea a caloriilor reduse. 100 de grame de fructe conţin doar 30 de calorii, cu toate că produsul este foarte dulce, gustos și suculent. Căpşunile sunt foarte  bogate în zaharoză, dar cel mai mult conţin fructoză. Practic, nu au grăsimi, precum şi proteine, prevalează numai carbohidraţii. Acest lucru este foarte încurajător celor care țin dietă.

Beneficiile aduse de căpșuni au fost de mult timp prezentate în termeni cosmetici. Pulpa de căpşuni proaspete sau sucul lor este mai bun decât orice alte mijloace inedite ce hrănesc pielea cu colagen şi elimină ridurile. În afară de aceasta căpșunile - un mijloc excelent pentru îndepărtarea petelor de vîrstă şi a pistruilor. Pe noapte, util este de a șterge fața cu o bucată de gheață care conține suc de căpșuni, care va da prospeţime deosebită pielii. Sunt foarte des pregătite la domiciliu şi diferite măști din acest dulciu.

Căpșunile sunt folosite şi ca decocturi din fructe proaspete și uscate. Folosirea lor în alimentaţie duce la curățarea intestinelor. Căpşunile sunt bune şi în cazul bolilor de ficat și rinichi, constipaţie, anemie și gușă.

Ca şi fragii, căpşunile se luptă cu diverse forme de eczemă (crustă, supurație, răni). Uneori, căpșunile se luptă cu această boală mult mai bine decât medicamente scumpe.