Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Poate avea consecințe moderate până la severe, conducând uneori chiar la deces.

Eudochia Toncoglaz - medic infecționist
Centrul Medical MediPartner

Gripa este diferită de o răceală, debutează brusc și violent, în timp ce simptomele răcelii cresc gradual în intensitate.  

În gripă, perioada de incubație variază între 1-4 zile. Adulții pot infecta alte persoane încă dinainte de debutul simtomelor (cu 1 zi înainte  ca simtomele să se manifeste). De obicei, perioada de contagiozitate durează până la 5 - 7 zile de la debutul simptomelor, însă poate depăși o săptămână în cazul anumitor persoane, în special copii mici (până în 5 ani) și persoane cu un sistem imunitar slăbit.

Gripa se caracterizează prin debutul brusc al semnelor și simptomelor, precum febră, mialgie, cefalee, stare generală de rău, tuse neproductivă, dureri în gât și rinită. La copii, gripa este adesea asociată cu otita medie, greața și vărsăturile.

De obicei, gripa trece după 3-7 zile de la debutul simptomelor, însă tusea și starea generală de rău pot persista chiar mai mult de 2 săptămâni.

Gripa tip A(H1N1) numită și gripă porcină, gripă mexicană sau gripă nord-americană a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 și a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume.

Simptomele gripei A/H1N1 sunt asemănătoare gripei normale.

Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate și prelucrate termic în mod corespunzător. Până în prezent nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezentat în lanțul de producție al cărnii de porc.

Gripa poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, anumite persoane sunt mult mai vulnerabile în fața gripei și, mai mult, în fața complicațiilor severe cauzate de gripă.

Următoarele categorii au risc crescut de contaminare și de a dezvoltă forme severe de boală:

·         femeile însărcinate sunt de 6 ori mai predispuse formelor severe de gripă față de restul femeilor;

·         copiii, în special cei mai mici de 5 ani;

·         persoanele cu afecțiuni pulmonare cronice;

·         persoanele cu boli cardiovasculare (cu excepția tensiunii arteriale);

·         persoanele cu afecțiuni ale ficatului;

·         persoanele cu boli renale;

·         persoanele cu boli de sânge;

·         persoanele cu afecțiuni neurologice;

·         persoanele cu afecțiuni neuromusculare;

·         persoanele cu afecțiuni metabolice, incluzând diabeticii;

·         persoane cu sistem imunitar scăzut, inclusiv persoane infectate cu HIV sau care urmează tratamente medicamentoase care slăbesc imunitatea organismului, cum ar fi chimioterapia sau medicamente care împiedică rejecția de transplant;

·         medici, asistente sau alte persoane care prestează servicii de îngrijire a persoanelor bolnave;

·         persoanele în vârstă au risc crescut de a dezvolta forme severe de gripă în cazul în care sunt infectate, însă, până în prezent au fost semnalate cazuri foarte puține de îmbolnăvire în rândul persoanelor de peste 65 de ani;

Persoanele incluse în categoriile de mai sus,  trebuie să consulte de urgență medicul, când apar primele  simptome de gripă.

mamaplus

Complicațiile gripei

Majoritatea persoanelor care fac gripă se vindecă relativ repede, de la câteva zile, la mai puțin de două săptămâni. Există însă și persoane care dezvoltă complicații ușoare până la severe, care pot pune viața în pericol, precum:

·         Pneumonie virală

·         Exacerbare a bolilor cronice preexistente: boli de inimă și boli pulmonare

·         Pneumonie bacteriană

·         Sinuzită

·         Otită medie

Simptome alarmante la copii, care necesită consult de urgență:

·         Respirație rapidă sau probleme de respirație

·         Piele de culoare albăstruie

·         Consumul insuficient de lichide

·         Nu se trezesc sau nu interacționează cu alții

·         Irascibilitate - copilul nu suportă nici să fie ținut în brațe

·         Febra este însoțită de o erupție cutanată

·         După o perioadă în care simptomele gripei au părut că s-au ameliorat, acestea reapar, însă mult mai intense (cum ar fi febra și tusea).

Simptome alarmante la adulți:

·         Dificultate în respirație și lipsă de aer

·         Durere sau presiune în piept sau abdomen

·         Amețeală bruscă

·         Confuzie

·         Vărsături severe sau persistente

·         Convulsii

·         După o perioadă în care simptomele gripei au părut că s-au ameliorat, acestea reapar, însă mult mai intense (cum ar fi febra și tusea)

Atenție!

Dacă aveți aceste simptome prezentați-vă de urgență la spital, secția boli infecțioase.

Tratament pentru gripă

  • faceti legatura cu medicul de familie la aparitie primelor simptome de gripa pentru a incepe tratamentul corect..
  • administrarea de medicamente antivirale în primele 48 de ore de la declanșarea simptomelor, favorizează prevenirea complicațiilor.

Prevenție:

  • vaccin antigripal

Aceste măsuri pot ajuta la ameliorarea simptomelor de gripă și pentru a împiedica răspândirea simptomelor:

  • bea multe lichide – bea apă, sucuri și supe calde pentru a preveni deshidratarea
  • odihnă- dormi cât mai mult pentru a ajuta la lupta împotriva infecțiilor sistemului imunitar
  • luați antialgice –paracetamol sau ibuprofen, pentru a combate durerea și febra asociate gripei. Nu da aspirină la copii sau adolescenți din cauza riscului de sindrom Reye, o afecțiune rară, dar potențial letală
  • spălați des mâinile- acesta este un mod eficient de a preveni multe infecții comune sau poți folosi frecvent dezinfectanți pentru mâini pe bază de alcool în cazul în care apa și săpunul nu sunt disponibile imediat
  • acoperă gura și nasul când strănuți sau tușești- pentru a evita contaminarea mâinilor tale, obișnuiește-te să tușești sau să strănuți într-o batistă sau în îndoitura interioră a cotului
  • evita aglomerația – gripa se răspândește cu ușurință oriunde oamenii se adună – în centre de îngrijire a copilului, școli, clădiri de birouri, amfiteatre și în transportul în comun. Prin evitarea mulțimii în timpul sezonului de gripă de vârf, veți reduce șansele de infecție. Dacă sunteți bolnav, stați acasă timp de cel puțin 24 de ore după ce febra dispare, astfel încât să diminueze șansa de infectare a altor persoane.
mamaplus

Adresa: Chișinău, bd. Moscovei, 15/7

Telefon: 0600 24 888