mamaplus

Statul foarte mult în picioare, dar și pe scaun provoacă boala venoasă cronică

-
//
17.09.2019

Nu este deloc ușor pentru noi, femeile, să aflăm că ne confruntăm cu o afecțiune care se manifestă în principal asupra picioarelor, așa cum este boala venoasă cronică (BVC). De câte ori nu ți s-a întâmplat să te prezinți prea târziu la medic, fie și pentru o răceală banală? Acest obicei ne aduce de cele mai multe ori în situația în care aflăm că suferim de afecțiuni mult prea grave și regretăm că nu am ajuns la timp la medic.

mamaplus

În cazul bolii venoase cronice poți avea simptome precum dureri, crampe, posibilitatea de colorare a pielii, senzația de picioare grele, obosite, vene/vinișoare sparte, varice, ulcer sau mâncărime. De asemenea, te poate afecta și programul dezorganizat pe care l-ai avut în ultima vreme.

Care sunt factorii de risc?

Oboseala acumulată, sedentarismul, lipsa unei diete echilibrate, statul excesiv de mult în picioare sau chiar pe scaun își pot pune amprenta asupra tonusului venos al picioarelor noastre, fie că ne dăm seama sau nu. Un alt factor de risc pe care ar trebui să îl ai în vedere este și istoricul familial. În cazul în care ambii părinți suferă de această afecțiune, atunci șansele sunt cu mult mai mari de a avea și tu această boală.

În același timp, dacă ai suferit recent un traumatism și ai urmat o perioadă destul de lungă de imobilizare, sistemul venos poate fi afectat destul de mult. Simptomele BVC sunt mult mai evidente vara deoarece expunerea prelungită la căldură poate favoriza întoarcerea venoasă.

Din păcate, femeile sunt mult mai predispuse la această boală din cauza administrării de contraceptive, înaintării în vârstă, sarcinei, dar și a menopauzei. Însă, nici bărbații nu ar trebui să fie ignorați deoarece și ei se pot confrunta cu boala venoasă cronică (BVC).

Ce ar trebui să faci pentru a preveni boala venoasă cronică?

Statul foarte mult în picioare, dar și pe scaun reduc tonusul venos. În acest sens, încearcă pe cât posibil să ai un stil de viață cât mai activ și să ai grijă la alimentația pe care o ai. Alege să mergi cât mai mult pe jos sau cu bicicleta. Chiar dacă nu ai timp să ajungi la sală în fiecare zi, poți încerca anumite exerciții acasă, însă evită să faci eforturi fizice prea intense. Măcar seara, când ajungi acasă, alege să faci o plimbare relaxantă în parc. În acest mod, făcând exerciții fizice în mod regulat, facilitezi contracția mușchilor. Însă, un efort fizic intens nu va face decât să agraveze situația, astfel că ar trebui să păstrezi un echilibru.

Există meserii care cresc riscul de a avea boala venoasă cronică?

Surprinzător sau nu, dar există meserii care pot crește riscul de a avea boala venoasă cronică. Printre ele se numără cele care necesită să stai destul de mult pe scaun, dar și cele în care trebuie să stai foarte mult în picioare.

Cel mai bine este să previi decât să tratezi, iar pentru asta trebuie să ai grijă la activitățile pe care le desfășori în viața de zi cu zi. Un indicator al faptului că boala venoasă cronică se află într-o fază avansată este prezența varicelor. În acel moment, toată atenția ta se îndreaptă și către aspectul estetic, care știm că poate avea un rol destul de important asupra stării tale de spirit.

Important este să conștientizezi încă de la primele semne, oricât de minore ar fi, faptul că trebuie să te prezinți la medic și să nu ignori aceste afecțiuni. Trebuie să te preocupi de sănătatea ta și să încerci pe cât posibil să nu faci excese în stilul tău de viață. 

În cazul în care tocmai ai aflat că te confrunți cu boala venoasă cronică, nu te speria și urmează întocmai tratamentul pe care medicul ți l-a prescris. Iar dacă observi ceva neobișnuit la aspectul picioarelor tale, consultă imediat un medic. Pe lângă faptul că el îți va da tratamentul de care ai nevoie, previi și eventualele complicații.

Sursa