Dacă această boală nu este depistată la timp, ea va încetini creșterea și dezvoltarea copilului. Sfaturile unui specialist cu experiență și grija mamei vor da rezultate perfecte. 

Tratarea și profilaxia rahitismului

Tratarea 

Spitalizarea copiilor care suferă de rahitism se face în cazuri excepționale. Tratamentul intensiv făcut acasă sub supravegherea medicului pediatru dă rezultate bune. Scopul acestui tratament este suplinirea deficitului de vitamina D și corectarea afecțiunilor care s-au produs în organismul copilului. 

Cât mai multe vitamine. Sub denumirea de ”vitamina D” se ascund câteva substanțe. Organismul are nevoie de două din ele – D2 (ergocalciferol) și D3(colecalciferol). Copilului diagnosticat cu rahitism, medicul îi va prescrie un complex de vitamina D în picături sau pastile. Iar durata tratamentului depinde de etapa în care a fost depistată boala. 

Nu-l acoperiți de razele solare. Băile solare – este o componentă importantă al unui tratament de succes. Pentru ca micuțul să primească doza necesară de vitamină, nu este neapărat să-l dezbrăcați complet de haine. Este suficient să lăsați dezgolite părți ale corpului: mâinile, fața, gâtul. Fiți atenți, ca copilul să nu se supraîncălzească. 

Gimnastică și masaj. Mișcările activizează circuitul sanguin și normalizează toate procesele organismului, inclusiv metabolismul de fosfor și calciu. Fără exerciții și masaj cele două proceduri anterioare nu vor da rezultate rapide. Masați mușchii copilului zilnic (nu mai puțin de 10 ori a câte 5 minute). Începeți de la talpa piciorușului și mișcați-vă către abdomen și spate. 

Tratarea și profilaxia rahitismului

1. Întăriți mușchii spatelui. Culcați bebelușul pe burtică. În această poziție, mușchii spinării și a gâtului se încordează și devin mai tari. 

2. Dezvoltați mâinuțele. Culcați bebelușul pe spate, luați-l de umeri. Duceți lent mâinile lateral, după care uniți-le. Ulterior, ridicați și lăsați în jos mâinele copilului de câteva ori. 

3. Antrenați piciorușele. Luați în palme piciorușele copilului și faceți mișcări circulare imitând mersul pe bicicletă. Mișcați înainte și înapoi. Acest exercițiu va întări musculatura gambelor.

Profilaxia 

  • Se consideră, că copiii care sunt alăptați la sân, suferă de rahitism mai rar. Laptele matern conține foarte multe substanțe nutritive, însă uneori se atestă o insuficiență a vitaminei D.
  • Laptele praf la fel conține acest element important, fiind îmbogățit artificial. 
  • Medicul pediatru neapărat va prescrie o doză de profilaxie a vitaminei D (fiind luat în calcul faptul cum este alăptat bebelușul). Vitamina D este administrată copilului începând cu a cincea săptămână de viață a bebelușului (dacă această vârstă coincide cu perioada octombrie-mai). 
  • În sezonul rece, cu puține zile cu soare bebelușul primește mai puține substanțe nutritive. 
  • Administrarea vitaminelor este un element principal, însă nu este singura cale pentru prevenirea bolii. 
  • La timpul oportun introduceți în alimentația copilului produse care conțin vitamina D, fosfor, calciu și bacterii acidolactice (terciuri din hrișcă, ovăz, carne, gălbenuș de ou, lapte acidofil). 
  • 80% din doza necesară de vitamină, bebelușul o primește împreună cu razele ultraviolete. În zilele pline cu soare nu acoperiți copilul de razele solare.

Tratarea și profilaxia rahitismului