mamaplus

Te apuci de alergat? Iată câteva greșeli pe care să le eviți

-
//
12.07.2019

Te-ai decis, în sfârșit, să ieși din casă și să faci primul kilometru în alergare? Înainte să treci la acțiune, ar trebui să iei în considerare câteva recomandări.

mamaplus

Primele ieșiri la alergare pot fi dureroase, mai ales dacă nu ai mai făcut sport de foarte multă vreme. Cel mai important este să te gândești întotdeauna la lucrurile care te-au motivat această decizie și nu la neplăcerile de care te vei lovi. Și pentru avea un debut mai ușor în noua ta viață de alergător, iată cele câteva erori de evitat când te apuci de alergare:

1. Încălțămintea nepotrivită. Încălțările vechi de alergare sau un tip nepotrivit acestui exercițiu sau formei piciorului tău, îți pot provoca niște răni. În momentul în care dispui de încălțămintea potrivită, asigură-te că o schimbi periodic, deoarece după 500-600 km, aceasta își poate pierde din capacitatea de amortizare. Mai bine, utilizează două perechi simultan, pentru că astfel vei prelungi durata de viață a fiecăreia.

2. Prea mult, prea repede. O mare parte dintre alergători, mai ales debutanții, fac greșeala de a alerga prea mult. Se entuziasmează prea tare și aleargă o distanță prea lungă, prea rapid și prea devreme, pentru că își imaginează că ”mai mult este mai bine” în ceea ce privește exercițiul fizic. Ar fi bine ca distanța să crească treptat, cu până la 10% lunar. Este necesară cel puțin o zi de repaos pe săptămână, pentru ca mușchii să se refacă după efort.

3. Poziția greșită a corpului. Unii alergători își balansează brațele, ceea ce provoacă o aplecare a corpului și împiedică respirația eficientă. Debutanții au tendința de a-și ține brațele sus, spre piept, mai ales când încep să resimtă oboseala. Soluția este să incerci să păstrezi brațele brațele pe lângă șolduri, cât mai aproape. Brațele ar trebui să formeze un unghi de 90 de grade cu coatele pe lângă corp. Brațele se mișcă din umeri (nu din cot), astfel încât să se poată balansa din spate spre înainte. Corpul trebuie să aibă o poziție dreaptă și verticală. Capul trebuie să stea drept, spatele asemenea, iar umerii la același nivel.

4. Hidratarea insuficientă. Mulți alergători evaluează greșit cantitatea de lichide pe care le consumă în timpul alergării și nu beau suficiente lichide pentru a evita crampele. Rezultatul este deshidratarea, care afectează atât sănătatea organismului cât și nivelul de performanță al alergătorului. Cu o oră înainte de a ieși la alergare, încearcă să bei 2-3 pahare de apă sau alt lichid fără cofeină. Pentru o hidratare completă, poți bea încă un pahar exact înainte de a pleca.

Sursa