Deviaţia de sept nazal este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate. Aproape jumătate din populaţie are deviaţie de sept, însă doar o mică parte cunosc că se confruntă cu această problemă serioasă de respirație și este nevoie de tratament. Cum înțelegem că suferim de deviație de sept nazal și ce trebuie să facem pentru a remedia situația, am aflat de la Dorin Romanat, medic otorinolaringolog în cadrul clinicii Terramed.

Deviația de sept nazal: cauze, simptome și tratament

Deviația de sept nazal: cauze, simptome și tratament Ce presupune deviația de sept nazal?

Septul nazal este un perete care desparte cele două foze nazale. Acesta ar trebui să fie drept, dar marea majoritate a pacienților îl au deviat într-una din părți. Deviația de sept poate fi o problemă din naștere (genetic sau traumatism obstetrical în timpul nașterii) sau se poate dobândi în timpul vieții din cauza unor traumatisme, în special în copilărie.

​​Deviația de sept nazal: cauze, simptome și tratament Care sunt consecințele?

Deviația de sept implică îngustarea fluxului respirator, pe nas. Astfel, respirăm mult mai rău decât ar trebui.Deviația de sept poate produce dependență de picăturile decongestionante intranazale.

Deviația de sept nazal: cauze, simptome și tratament

Deviația de sept nazal: cauze, simptome și tratament Cum putem înțelege că suferim de deviație de sept nazal?

Pacientul poate face chiar și o proba pentru a descoperi deviația de sept. Acesta poate pune o oglindă la nivelul nasului, respiră în dreptul acestuia și observă modul în care oglinda se aburește. Pacientul ar trebui să observe două cercuri simetrice, dar în cazul celor cu deviație de sept, unul dintre cercuri va fi mai mic.

Deviația de sept nazal: cauze, simptome și tratament Care sunt simptomele?

Majoritatea deformărilor nazale sunt asimptomatice, iar pacienții nu conștientizează că au o deviație de sept. Cu toate acestea, unele deformări septale pot cauza următoarele semne și simptome:

  • Obstrucția uneia sau a ambelor narine. Obstrucția poate îngreuna respirăția prin nară sau chiar prin ambele nări. Acest lucru este mai ușor de observant în timpul unei viroze (infecție a căilor aeriene superioare) sau în timpul unor alergii ce pot determina edemul și îngustarea căilor aeriene.
  • Hemoragie nazală frecventă. Suprafața mucoasei septului nazal poate deveni uscată, crescând astfel riscul sângerărilor.
  • Durere facială. Deși există discuții în legătură cu posibilele cauze ale durerii faciale, un sept nazal deviat sever care are contact cu peretele lateral nazal, când este pe aceeași parte cu durerea facială, este câteodată considerat o cauză posibilă. De asemenea, durerile din regiunea frontală (desupra orbitelor și la rădăcina nasului) sunt asociate frecvent cu deviația de sept nazal.
  • Respirație zgomotoasă în timpul somnului (sforăitul). Poate apărea la pacienții cu sept nazal deviat sau cu edem al mucoasei nazale. Pacientul poate avea un somn agitat și se poate trezi “obosit”.
  • Preferința de a dormi pe o anumită parte. Unii oameni preferă să doarmă pe o anumită parte pentru a optimiza respirăția pe nas în cursul nopții. Acest lucru poate fi cauzat unui sept nazal deviat ce îngustează  fosă nazala.

Deviația de sept nazal: cauze, simptome și tratament

Deviația de sept nazal: cauze, simptome și tratament La ce tratament putem recurge?

Simptomatic

  1. Decongestionante nazale
  2. Antihistaminic 
  3. Steroizi locali

Chirurgical

Septoplastia este modalitatea de a repara septul deviat. În timpul operației, septul nazal este îndreptat și repoziționat în centrul nasului. Intervenția chirurgicală pentru corecția deviației de sept se realizează într-un cadru ambulatoriu, sub anestezie locală și anestezie generală și durează aproximativ o ora și jumătate.

Perioada de recuperare după această intervenție este de 2-3 săptămîni pînă cînd dispare obstrucția nazala definitiv.

Centrul medical TerraMed
Chișinău, str. Cuza-Vodă, 44A
tel.: 022 202 373
info@terramed.md
www.terramed.md

Sursa: Mamaplus.MD