În condiții de caniculă extremă, oricare mamă va conștientiza faptul că trebuie să-și dezbrace copilul, însă, uneori, nici această măsură nu este suficientă, mai ales în condițiile în care temperatura aerului înregistrează valori de 40 de grade Celsius la umbră. Canicula implică un pericol enorm pentru copii în primul an de viață. În asemenea cazuri, în ajutor ne vine una dintre cele mai benefice invenții ale civilizației – climatizorul.

Climatizorul în odaia copilului

Supraîncălzirea copilului este mai gravă decât hipotermia

Însă, păzea, climatizorul nu este atât de inofensiv cum ar părea la prima vedere, chiar și pentru un matur, dar mai ales pentru un copil. De aceea, înainte de a achiziționa un aparat de aer condiționat pentru odaia micuțului, haideți să stabilim cum trebuie să utilizăm acest bun ca să excludem posibilele efecte nocive.

Principalul lucru pe care trebuie să-l știm despre climatizoare dacă avem în casă un copil: este necesar de a asigura menținerea unei temperaturi confortabile și constante în tot apartamentul, în casă nu trebuie să fie frig. Asta înseamnă că intrând dintr-o cameră în alta, nu trebuie să se simtă diferența de temperatură pentru că anume acest lucru implică pericol având în vedere faptul că în primul an de viață al copiilor mecanismul lor de termoreglare abia se formează.  

Contrar opiniei bunicilor, care, apropo, au crescut fără climatizoare, cu cât mai mic este copilul cu atât mai ușor organismul lui se va adapta la mediul asigurat de aparatele de aer condiționat. În această ordine de idei, natura ne demonstrează minunile procesului de adaptare. Cu cât mai târziu copilul va cunoaște climatizorul, cu atât mai periculos poate fi pentru el această experiență.

Majoritatea aparatelor de aer condiționat sunt dotate cu funcția de direcționare a jetului de aer astfel ca acesta să nu fie suflat în persoane ci undeva în pod. Dacă temperatura aerului în odaie este de 28 de grade Celsius, ea urmează să fie diminuată treptat, inițial programați aparatul la 25 de grade, ulterior la 22 de grade

Temperatura aerului nu trebuie să scadă brusc

Pentru ca climatizorul să nu împrăștie praf este necesar să schimbați regulat filtrele. În condițiile în care aparatul este utilizat frecvent, mai ales vara, urmează să faceți acest lucru cel puțin o dată în lună.

De asemenea, este important să nu fie uscat aerul din odaie. În acest scop urmează să verificați permanent gradul de umiditate care are o influență enormă asupra sănătății copilului. Unele modele de climatizoare sunt dotate cu funcția de umidificare a aerului, însă, puteți procura un umidificator special. De asemenea, umiditatea optimă în odaie poate fi menținută dacă în cameră sunt multe plante și acvariu. Oricum, gradul de umiditate ar trebui verificat regulat.

Aveți grijă de voi și fiți fericiți!