A fi părinte este o sarcină complexă și responsabilă. Pentru ca copilul să crească sănătos și fericit, părinții trebuie să se străduie. La momentul apariţiei unui mic membru al familiei, asupa mamei și tatălui apar o mulțime de probleme și întrebări. Nu prea mulți dintre ei, au timp liber pentru a explora literatura de specialitate. Deaceea ne-am propus să acordăm o atenție deosebită dezvoltării copiilor de vârsta fragedă, de la naștere pînă la 3 ani. Anume această perioadă este un moment crucial, când se formează capacităţile ce definesc dezvoltarea ulterioară a copilului.

Cum se dezvoltă motorica la copii: sfaturi practice

Oamenii de ştiinţă au arătat, că cheia dezvoltării abilităților mentale ale copilului este experiența sa personală de cunoștințe în primii 3 ani de viaţă. Deja, la 6 luni de la naştere, creierul ajunge la o dezvoltare de 50% din capacitatea sa de adult iar la trei ani - 80%.

Ar fi enervant să ne lipsim de astfel de oportunități. Prin urmare, cu cît  mai devreme începeţi să vă ocupaţi cu copilul dumneavoastră, cu atât mai ușoară va fi asimilarea informațiilor în viitor.

Puteți începe cu dezvoltarea mișcărilor mânii. Anume motricitatea fină  accelerează și stimulează dezvoltarea vorbirii. Acest lucru se datorează faptului că zona din creier,  responsabilă pentru abilitatile motorii fine și zona responsabilă de dezvoltarea vorbirii sunt aproape, astfel încât dezvoltarea primei zone implică dezvoltarea celei de a doua.

Acestea pot fi  jocurile cu obiecte mărunte - puzzle-uri, mozaică, designeri, mărgele, etc. De exemplu, puteţi să turnaţi într-un vas diverse cereale, fasole, paste, etc. şi lăsaţi copilul să le atingă, să le împrăștie, nu ascundeţi jucăriile lor preferate. Fiţi cu ochii pe copil, ca el să nu înghită sau să se înăduşe cu jucăriile mici. Mama trebuie să fie gata de curăţenie. Dacă este un anotimp cald, atunci puteți să vă jucaţi în curte. În același timp, puteţi hrăni păsările, copiii cu bucurie vor urmări acest proces. Acest joc are un efect pozitiv asupra dezvoltării intelectuale a copilului.

Jocurile cu degetele sunt foarte utile. Toată lumea știe jocuri despre degete sau  poezii, sau pur și simplu îndoirea lor pe rînd sau numirea lor, sau relatarea unor istorioare despre ele. Puteţi face spectacole de pantomimă, vorbind despre cum latra un cîine,  cum găină ciuguleşte sau cum iepuraşul  face din urechi.

Cum se dezvoltă motorica la copii: sfaturi practice

Masajul mâinilor şi degetelor poate fi combinate cu jocurile cu degetele. O atenție deosebită este acordată vârfurilor degetelor. Ar trebui să fie o atingere ușoară, utilizați mișcări  circulare, presare, îndoire, etc. Este important ca copilul să primească plăcere. Această procedură nu va dura mai mult de 3-5 minute însă va aduce beneficii imense. În Japonia și China, de exemplu, există metode speciale de masare a mâini la copii, așa cum, ei cred că, în urma masajului atît fiecare deget cît şi palma – întăresc  sistemul imunitar, stimulează activitatea organelor interne și are efecte benefice asupra sănătății. De asemenea, avem şi în Chișinău profesioniști, care posedă această tehnică și foarte curând îi vom prezenta.

 Şi desigur modelaarea. Copiii duc totul la gură, dar cu aceasta nu putem face nimic. La această vîrstă, principalul instrument de cunoaștere este gura.  Prin urmare, se recomandă a face plastilină în condiții de siguranță. Se amestecă într-un castron mare, un pahar de sare şi unul de apă rece, doua linguriţe de ulei de floarea-soarelui, trei pahare de făină și două linguri de amidon. Ar trebui să obțineți un aluat rigid, din care să puteți modela cu ușurință. Puteți adăuga coloranţi alimentari.

A doua cale. Plastelina se poate face și din fulgi de ovăz. Pentru a face acest aluat  amestecaţi într-o cratiță două ceşti de fulgi de ovăz zdrobit într-o râșniță de cafea, un pahar de făină și unul de apă. Puteți adăuga şi coloranţi alimentari. În cazul în care un copil va încerca o astfel de plasteină, nimic groaznic nu se va întâmpla. Modelaţi diferite figuri. Puteţi desena pe carton, de exemplu, un brad şi şi-l puteţi decora cu bucăți de plastelină sau desenaţi un camion și umpleţi-l cu mere din plastilină. Fiţi pregătiţi pentru exploziile creative, fiţi atenţi la hainele copilului, nu vă supăraţi dacă se murdăresc sau aşterneţi o muşama în zona de lucru.

Nu ar trebui să vă supăraţi pe copil dacă face ceva greşit, copiii sunt foarte sensibili la dispoziţia mamei și dacă își va aminti că atunci când el modelează – mama e supărată, el nu va iubi modelajul. Această activitate va fi asociată de el cu ceva negativ.

Nu uitaţi de grija şi respectul faţă de lucrările făcute. Ceea ce a făcut tânărul sculptor, ce a creat cu propriile sale mâini, s-ar putea să nu provoace plăcere, dar această muncă a copiilor trebuie apreciată. Este important să fie lăudat copilul pentru munca lui. Figurile din acest aluat pot fi uscate și puse pe raft.

E suficient un exercițiu de 5-10 minute pe zi pentru a dezvolta degetele unui copil. Regula principală - lecțiile trebuie să fie regulat și să fie însoţite de o dispoziţie bună.