Bebelușul recunoaște vocea mămicii, caută sânul și știe să sugă încă de la naștere, plânge atunci când ceva îl deranjează – toate acestea sunt semnale pe care cel mic i le transmite mămicii, ușurându-i existența de proaspăt părinte. Există totuși câteva curiozități despre bebeluși pe care viitoarele mămici ar trebui să le cunoască.

mamaplus

Nou-născuţii nu varsă lacrimi
Cercetările au demonstrat faptul că bebelușii își dezvoltă sistemul lacrimal intrauterin, încă de la vârsta de 42 zile, iar canalele și glandele la vârsta de 60 de zile. Se pare că abia după 1-3 luni (3-12 săptămâni de la naștere) vor apărea primele lacrimi, odată cu dezvoltarea glandelor. 

Bebeluşii au mai multe oase decât adulţii
Se pare că, deşi sunt mult mai pitici decât adulţii, bebeluşii se nasc cu aproape o sută de oase în plus. Dacă noi avem 206 oase, bebeluşii au în jur de 300. În orice caz, explicaţia este simplă: pe măsură ce copiii cresc, oasele craniului, coloanei şi bazinului fuzionează, se unesc. Ele nu erau lipite pentru a permite o mai mare flexibilitate în burtica mamei.

Bebeluşii nu prea au rotulă
Nou-născuţii se pare că au venit pregătiţi să facă asta, fiindcă în locul rotulei au cartilaj. Osificarea rotulei va avea loc abia între 3 şi 5 ani şi va continua până în adolescenţă. Dacă s-ar fi născut direct cu os la genunchi, ar fi fost pasibili de fracturi la cât de des cad.

Majoritatea bebeluşilor au ochii albaştri
Culoarea ochilor este determinată de tipul de pigmenţi prezenți în irisul ochiului. La naştere, melanina sau pigmentul din ţesutul principal nu este dezvoltat, ceea ce conduce la ochi albaşti în cazul majorităţii nou-născuţilor. Abia după şase luni genele îşi spun cuvântul şi activează melanina, culoarea ochilor putând să capete nuanţele familiei.

Nou-născuţii recunosc vocea mamelor lor la naştere
Auzul la nou-născuţi nu este complet funcţional la naştere, pentru că în urechea medie încă se află lichid ce pare să îl afecteze puţin. Sunetul pe care bebeluşii îl recunosc cu siguranţă este vocea mamei lor. Se pare că răspund acestui sunet mult mai bine decât în cazul altora.

Nou-născuţii sunt miopi
Bebeluşii au din naştere o capacitate vizuală completă pentru a distinge obiectele din jur, dar nu văd foarte departe. Cel mai bine le disting la o distanţă de între 20 şi 40 de cm. În plus, se pare că la început văd lumea din jur în nuanţe gri.

Patru copii se nasc în fiecare secundă, zilnic
Dacă v-aţi întrebat vreodată câţi copii se nasc pe minut în întreaga lume, răspunsul este că în jur de 250. Ceea ce înseamnă că în jur de patru naşteri pe secundă au loc zilnic. Iar dacă ne gândim la o oră, constatăm că se nasc 15,000 de bebei în fiecare zi.

Bebeluşii respiră mai rapid decât adulţii
Se pare că nou-născuţii trag mai multe guri de aer pe minut decât adulţii sau copiii mai măricei. Rata lor normală de respiraţie este de 40 de ori pe minut.

Sursa