Unii bebeluși adoră să li se facă băiță, îi observi cum li se luminează fața, cum încep să dea fericiți din mânuțe și piciorușe, încep să gângurească, alții savurează cu adevărat ședințele de baie într-atât încât adorm în cădiță, în timp ce pentru alții acest proces e un chin. Dar de ce plânge bebelușul când îi faci băiță?

mamaplus

Frica de baie la bebeluși, întâlnită chiar și la copiii mai mari, este oarecum firească. Ei simt că nu dețin controlul, simt schimbarea de temperatură și se neliniștesc. Senzația de plutire sau învăluire a apei le aduce o stare de anxietate. Și când un copil nu înțelege ce i se întâmplă sau nu îi place senzația pe care o simte, va începe să plângă.

Bebelușului îi poate fi frică și de sunetul pe care-l produce apa ce curge la robinet sau senzația de alunecare pe care o simte la spate (în cazul bebelușului) sau sub picioare (în cazul copiilor mai mari), scrie raisingchildren.com.au.

Deseori problema este faptul că nu îi place copilului când i se spală părul, că îi poate intra șampon în ochi, și astfel asociază toată ședința de baie cu acel moment „groaznic” care presupune spălatul părului. Copilului nu-i place senzația când îi intră apă în urechiușe sau în năsuc, când simte picături care se preling pe față sau gât.

Cum îți poți ajuta bebelușul să depășească frica de băiță?

  • Asigură-te că temperatura apei este apropiată de temperatura corpului lui.
  • Menține contactul vizual. Privește-l blând, fii încrezătoare, zâmbește-i des.
  • Vorbește-i, povestește-i despre ce îi faci, ce pași urmează, ce o să simtă, chiar dacă ai impresia că nu îți înțelege cuvintele, bebelușul îți va înțelege tonul vocii, vibrațiile de siguranță pe care le va emite glasul tău.
  • Ține o mânuță sub spatele lui sau dacă stă confortabil în cădiță, pe un suport de burete special pentru corpul lui, atunci pune-i mâna ta pe pieptul lui, în timp ce cu cealaltă îl speli încet.
  • După ce bebelușul tău va învăța să stea în șezut, poți folosi și jucării pentru cădiță, pe care să le urmărească sau cu care să se joace în apă.
  • Poți încerca să faceți baie împreună, în timp ce îl ții pe brațele tale, dar asigură-te că ai toate cele necesare lângă tine, că poți ține bebelușul, să nu existe niciun pericol sau că mai este un adult în apropiere.

Atenție! Nu lăsa niciodată un bebeluș nesupravegheat în cadă/cădiță!

Sursa