În sfârșit, primul dințișor! Pentru unii părinți apariția lui are loc absolut neobservat și constituie o adevărată surpriză. Nici nu au observat cum a ieșit – iată un adevărat dar al sorții! Însă pentru majoritatea părinților apariția dinților la copii este o perioadă de griji și probleme. Cum să aflăm că a început perioada erupției dentare la micuț și cum să îl ajutăm? Citiți în continuare.

Erupția dentară la copii: cum să o deosebim de alte afecțiuni

La ce vârstă apar primii dințișori

În cazul apariției dinților, totul este individual. La unii copii primul dințișor străpunge gingia la 2-3 luni, există chiar și cazuri când nou-născuții apar pe lume cu dinți. Alții însă nu au dințișori nici la un an. Vârsta medie a erupției dentare este totuși între 4 și 7 luni. Se observă o legătură directă între acest termen și vârsta la care au apărut dinții la părinți, în special la mamă. Prin urmare, dacă primul dințișor v-a apărut devreme, la fel se va întâmpla în cazul micuțului dumneavoastră.

De regulă, până la vârsta de trei ani copilul are deja toți dințișorii crescuți, în număr de 20 de bucăți, care îl vor servi aproximativ până la vârsta de 6 ani. Ulterior va începe perioada înlocuirii dinților de lapte cu unii permanenți.

Așadar, care sunt semnele erupției dentare la copii și cum să nu le confundăm cu simptomele altor boli?

Erupția dentară la copii – salivație excesivă și gingii inflamate

Primele simptome ale apariției dinților de lapte la copii rămân a fi salivația excesivă și gingiile inflamate. De altfel, aceste semne pot apărea cu mult înaintea „vinovatului”, cu aproximativ 3-4 săptămâni. Ele sunt determinate de durerea și disconfortul pe care le simte copilul în această perioadă. Iar mai aproape de momentul străpungerii dințișorului, pe gingie apare o linie albuie subțire.

Erupția dentară la copii: cum să o deosebim de alte afecțiuni

Erupția dentară la copii – sunt posibile diaree și constipații

Primul semn trece treptat în al doilea. Astfel, salivația excesivă în perioada erupției dentare la copii poate provoca disfuncții ale digestiei din cauza că micuțul înghite multă salivă, ceea ce intensifică peristaltismul intestinului. De aici, în consecință, apare diareea sau constipația. De regulă, episoadele de diaree nu sunt foarte frecvente, apoase și nu durează mai mult de 1-3 zile. În cazul altor manifestări ale disfuncției digestive trebuie să vă adresați medicului, pentru a exclude infecțiile intestinale. 

Erupția dentară la copii – guturai

Guturaiul în perioada apariției dințișorilor la copii se explică prin creșterea secreției de mucoasă de către glandele cavității nazale. Căile nazale și respiratorii sunt inflamate și iritate. Guturaiul în acest caz nu este foarte abundent, apos și durează cel mult 3-4 zile. Tratamentul se reduce la procedura de curățare a nasului de mucoasă. În caz de alte simptome mai severe ale guturaiului, trebuie să mergeți la medic.

Erupția dentară la copii – tuse

Tusea umedă în perioada apariției dințișorilor poate apărea din cauza acumulării de salivă în gât, care în această perioadă este secretată în cantități mari. O astfel de tuse este rară, se intensifică în poziție culcat și trece de la sine în decurs de 2-3 zile. Aceasta nu necesită tratament. În caz de tuse cu alte caracteristici, dificultăți de respirație și spută intensă, trebuie să vă adresați unui pediatru.

Erupția dentară la copii: cum să o deosebim de alte afecțiuni

Erupția dentară la copii – febră

Creșterea temperaturii în perioada erupției dentare se explică prin producerea de substanțe bioactive în zona gingiilor. Se consideră normală creșterea temperaturii până la 37°С și chiar 38,5°С, cu o durată de cel mult 1-2 zile. Pentru reducerea febrei, pediatrii recomandă folosirea preparatelor antipiretice. În orice caz, dacă temperatura copilului depășește 39°С sau durează mai mult de 2 zile, este bine să mergeți la medic și să nu practicați automedicația.

Erupția dentară la copii – cum să ajutăm copilul

Pentru a ușura starea copilului și a reduce disconfortul și durerea din timpul erupției dentare, încercați să îi acordați cât mai mult timp, să îl luați în brațe, să îl alăptați la cerere, fără a ține cont de graficul de alăptare, să îl legănați și să îl mângâiați – el are nevoie acută de dragostea și grija mamei.

Sunt de mare ajutor în acest caz jucăriile speciale pentru gingii și inelele cu efect de răcire. Copilul caută singur obiecte să pună în guriță, să le roadă și să le mestece, așa că achiziționați câteva jucării corespunzătoare. Unii copilași preferă cojile de pâine și covrigeii. De asemenea, mulți părinți practică cu succes gelurile speciale, destinate pentru atenuarea durerii și ușurarea procesului de erupție.

Încercați să distrageți atenția copilului cu activități interesante. Vă puteți juca împreună, plimba la aer curat, merge în diferite locuri noi, pentru impresii inedite, care îl ajută să se liniștească și să adoarmă mai ușor.

Erupția dentară la copii: cum să o deosebim de alte afecțiuni

Sursa