Luna naşterii influențează sistemul imunitar al copilului

Luna naşterii influențează sistemul imunitar al copilului

Cum influenţează luna naşterii sănătatea noastră? Multe persoane şi-au pus această întrebare, iar acum oamenii de ştiinţă vin cu un răspuns parţial. O nouă cercetare arată că dezvoltarea sistemului imunitar şi nivelul vitaminei D variază la nou-născuţi în funcţie de luna în care s-au născut, scrie Eurekalert.

Luna naşterii influențează sistemul imunitar al copilului

Cercetarea efectuată de oameni de ştiinţă de la Queen Mary, University of London şi de la Universitatea Oxford oferă o posibilă bază biologică prin care se explică de ce riscul unei persoane de a suferi de scleroză multiplă, o afecţiune neurologică, depinde de luna naşterii. De asemenea, cercetarea oferă noi argumente în favoarea studierii aprofundate a suplimentării cu vitamina D în timpul sarcinii.

În acest studiu, cercetătorii au colectat mostre de sînge din cordonul ombilical de la 50 de bebeluşi născuţi în noiembrie şi de la alţi 50 de bebeluşi născuţi în luna mai în Londra în 2009 şi 2010.

Sîngele a fost analizat pentru a se stabili nivelul vitaminei D şi cel al celulelor T autoreactive. Celulele T sînt leucocite ce joacă un rol crucial în reacţia imună a corpului prin identificarea şi distrugerea agenţilor infecţioşi, de exemplu viruşii. Unele celule T sînt „autoreactive” şi au capacitatea de a ataca propriile celule ale corpului, provocînd astfel afecţiuni autoimune. Aceste celule sînt de regulă eliminate de sistemul imunitar în cursul dezvoltării. Sarcina procesării celulelor T este realizată de timus, un organ specializat din sistemul imunitar situat în partea superioară a toracelui.

Rezultatele au arătat că bebeluşii născuţi în luna mai prezentau un nivel semnificativ mai mic al vitaminei D (aproximativ cu 20% mai mic decît cei născuţi în noiembrie) şi un nivel mai mare (aproape dublu) al celulelor T autoreactive faţă de cei născuţi în luna noiembrie.

Sursa