Deși pare greu de crezut, specialiștii au demonstrat faptul că bebelușii pot să viseze chiar mai mult decât adulții, încă din săptămâna 20 de sarcină. Pentru nou-născuți, fazele somnului ocupă aproape jumătate din durata totală a orelor de somn, în timp ce la adulți, acestea ocupă o treime din somnul nocturn.

mamaplus

Somnul cu vise reprezintă o etapă benefică și importantă pentru bebeluși, deoarece contribuie la modelarea memoriei și la favorizarea unui proces de formare a personalității.

Chiar dacă nu este ușor de estimat ce anume visează bebelușii, deoarece aceștia nu se pot exprima în cuvinte, se consideră că visele lor sunt legate de modul în care bebelușii percep lumea exterioară, în acțiuni și imagini, fără limbaj. Totodată, coșmarurile intervin în jurul vârstei de aproximativ 3 ani, atunci când un copil cunoaște noțiunea de frică și are o imaginație bogată.

De cele mai multe ori, cei mici visează că se află în preajma unui pericol iminent, fiind urmăriți de un animal sau de o persoană. Până la vârsta de 1-2 ani, copiii nu pot vorbi, deci nu au capacitatea de a povesti ce au visat, însă nici după această vârstă nu este ușor să afli care este limita dintre ficțiune sau realitate în ceea ce privește visele unui copil. În primii ani de viață, copiii pot visa cadre care au legătură cu nevoile lor primare de somn și hrană. În plus, copiii pot visa și chipul mamei sau a altor membri din familie.

Ce facem atunci când bebelușul este agitat în timpul somnului?

Chiar dacă cei mici scot diverse sunete sau se mișcă energic în timp ce dorm, nu înseamnă că au un vis urât sau intens. Aceștia se pot liniști în doar câteva minute și este indicat să nu îi trezești din somn, deoarece le poți perturba și mai mult clipele de odihnă. În aceste momente, tot ce trebuie să faci este să le vorbești calm și duios. Cu o simplă mângâiere din partea părinților, cei mici se vor liniști în perioadele în care sunt agitați și se pot bucura de momente în care să se simtă în siguranță.

Sursa