Scorul Apgar numit și Indicele Apgar – reprezintă prima notă pe care o primește bebelușul la naștere. Acesta este o metodă simplă și eficientă pentru a măsura sănătatea nou-născutului și de a determina dacă acesta are sau nu nevoie de un tratament rapid.

Scorul Apgar – prima notă a copilului tău

Ce înseamnă, de fapt?

Imediat ce bebelușul tău „a pășit” în lume, medicii sunt preocupați să vadă cât de bine se adaptează el noului mediu, mai puțin primitor decât cel din care tocmai a ieșit, și cât de bine a suportat „traumatismul” nașterii. În acest scop, a fost inventat scorul Apgar, cu ajutorul căruia se evaluează starea de oxigenare și de ventilație a noului născut.

Introdus pentru prima dată în anul 1953, scorul Apgar vine atât de la numele celei care l-a calculat prima dată, medicul pediatru american Virginia Apgar, cât și de la inițialele celor cinci parametri ai indicelui: respirația, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular, aspectul tegumentelor.

Acest scor este calculat de către medicii neonatologi în primele 60 de secunde de viață ale nou-născuților. Adică, imediat după expulzare, prin adunarea valorilor parametrilor. Fiecare dintre aceștia are trei valori posibile 2, 1 sau 0 (2 fiind maximul), însumarea acestora dând scorul Apgar al nou-născutului. În cazul în care acesta este mai mic decât 10, evaluarea se repetă la cinci minute după naștere, apoi după 10 minute.

Pentru a reține mai ușor aceste 5 semne și modul de punctare, urmărește schema de mai jos.

Scorul Apgar – prima notă a copilului tău

Cum se interpretează Scorul Apgar?

  • 10, 9 sau 8 = nou-născutul este sănătos, are o greutate normală. De asemenea, o adaptare neonatală bună, care nu necesită îngrijiri deosebite, drept pentru care bebelușul va fi transferat în secția de nou-născuți a unității medicale.
  • 7 sau 6 = în funcție de deficiențele remarcate, medicul poate recomanda oxigenoterapie sau corectarea unor deficiențe pe care nou-născutul le prezintă. De exemplu, hipoglicemie (nivel redus de glucoză în sânge) sau hipocalcemie (nivel redus de calciu în sânge). Bebelușul va fi evaluat din nou după cinci minute.
  • 5 sau mai mic de 5 = nou-născutul prezintă o stare generală gravă pentru care sunt necesare manevre de resuscitare, reanimare și terapie intensivă. Și în acest caz, după manevrele efectuate de către medici, scorul este din nou calculat.

Un scor Apgar mic înseamnă un risc mai mare de a dezvolta ADHD

Sănătatea fătului în primele minute după naștere ar putea fi corelată cu riscul ca acesta să dezvolte mai târziu ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, adică tulburare cu deficit de atenţie, hiperactivitate/impulsivitate).

Un nou studiu publicat în Journal of Pediatrics sugerează că scorul Apgar ar putea oferi indicii despre riscul ca acesta să dezvolte în viitor ADHD.

Noua cercetare, efectuată pe 980.000 de copii danezi, relevă că pe măsură ce scorurile Apgar au fost mai mici, bebelușul a fost mai expus la riscul de a manifesta simptomele ce anunță ADHD-ul.

Copiii notați cu un scor de 5 sau 6, arată studiul, au avut un risc cu 63% mai mare de a dezvolta ADHD în comparație cu cei ce au obținut scorul de 9 sau 10.

În cazul copiilor ce la naştere au fost evaluați cu o valoare situată între 1 și 4, riscul a fost cu 75% mai mare. În SUA, sondajele efectuate în rândul elevilor au arătat că unul din zece copii a fost diagnosticat cu ADHD.

Scorul Apgar – prima notă a copilului tău

De reținut:

Scorul Apgar este doar un indice relativ de apreciere a stării de sănătate a nou-născutului, care apreciază starea clinică post-natal precoce și ghidează atitudinea terapeutică imediată a neonatologului, fără însă a se constitui într-un factor de prognostic pe termen lung în privința evoluției ulterioare a nou-născutului.

În secția de nou-născuți, se va efectua un examen clinic complet care va aprecia maturitatea neonatală, greutatea, talia, perimetrul cranian, prezența unor malformații sau boli congenitale.

Sursa: Mamaplus.MD