Bebelușii născuți între săptămânile 22 - 37 de sarcină sunt considerați născuți prematur. De multe ori mamele sunt îngrijorate, pentru că un puișor născut prematur are nevoie de îngrijire specială. Micuțul nu este total pregătit să înfrunte lumea noastră. Corpul lui are încă părți care trebuie să se dezvolte complet.

Sfaturi importante pentru îngrijirea bebelușilor prematuri

La naștere, bebelușul prematur este pus direct în îngrijire specială. De obicei, este ținut în incubatoare. El necesită o supraveghere strictă. Grație tehnologiilor medicale performante, micuțul poate să treacă cu bine de primele zile de viață, până când este capabili să se descurce singur. 

Prin urmare, părinții trebuie să țină conte de urmatoarele aspecte la externarea din maternitate:

Somnul

Având funcția cerebrală incomplet dezvoltată, bebelușii născuți prematur dorm mai mult decât în mod normal pe parcursul a 24 de ore, însă în perioade mai scurte. Până la implinirea a șase luni, părinții trebuie să se aștepte să fie treziți în mod frecvent pe parcursul nopții.

Stările de agitație și de hipersensibilitate

Bebelușii născuți prematuri pot fi suprastimulați de luminile puternice, de sunete prea puternice, de unele atingeri sau diverse mișcări sau chiar și de prea multă liniște. În acest caz, părinții trebuie să îi creeze celui mic treptat un mediu cât mai liniștitor și sigur.

Alăptarea

Înaintea externării, medicul specialist stabilește împreună cu părinții un plan de alăptare pentru ca aceștia să știe cât de des trebuie hrănit bebelușul. Pentru prevenirea deshidratării celui mic, perioadele dintre mese nu trebuie să depășească patru ore. De asemenea, mesele administrate în cantități mici reduc riscul regurgitării.

Nutriția

Medicul pediatru poate să recomande suplimentarea porției alimentare cu fier, vitamine sau a formulelor pe bază de lapte. Suplimentele cu fier reprezintă tratamente normale pentru nou-născuții prematuri deoarece aceștia nu au rezervele necesare de fier pe care le au bebelușii născuți la termen.

Sfaturi importante pentru îngrijirea bebelușilor prematuri

Prevenirea bolilor și infecțiilor

Prematurii sunt mult mai vulnerabili la expunerea la boli contagioase sau la fumul de țigară din cauza plămânilor incomplet dezvoltați. Aceștia trebuie feriți de persoanele bolnave sau de locuri publice în primele doua ierni din viața lor. Fumatul în preajma copilului este strict interzis.

Imunizarea

Schema de vaccinare a unui prematur este aceeași cu cea a unui bebeluș născut la termen, cu excepția vaccinului împotriva hepatitei B. Bebelușii născuți prematur pot necesita și protecția împotriva virusurilor gripal și respirator sincitial.

Respectarea indicațiilor medicale

Nou-născuții prematuri trebuie supravegheați cu strictețe în urma externării. Părinții trebuie să fie receptivi și să respecte programările pentru consultațiile medicale și toate indicațiile medicului specialist primite la externare.

Vestimentație

Micuții născuți prematur necesită vestimentație conformabilă și sigură. Hainele în care îi îmbrăcați trebuie să fie din țesătură naturală, hipoalergice, cu cusătura înafară, din fire 100% coton și tricotaje moi. Astfel de hăinuțe găsiți și la producătorul autohton de vestimentație pentru nou-născuți “Primul Sens”. Piesele lor vestimentare asigură protecția copilului de căldură, îi oferă un confort optim și îi salvează macro mediul organismului. Hainele de la “Primul Sens” se găsesc în farmacii. Detalii puteți vedea și aici.

Sfaturi importante pentru îngrijirea bebelușilor prematuri

Dragoste

Puișorul prematur necesită atenție și afecțiune, astfel că părinții trebuie să îl ia în brate dacă aceștia plâng, să îi mângâie și să le vorbească cu calm. Joaca zilnică cu cel mic contribuie la dezvoltarea acestuia. Familia trebuie să-i instituie un mediu de siguranță și calm. El trebuie să se simtă protejat.

Copiii prematuri au nevoie de o îngrijire specială și extra dragoste!

Sursa: www.i-medic.ro