mamaplus

Sfaturi pentru părinții de băieței. Ce trebuie să știți despre fimoză și decalotare

-
//
04.07.2019

Fimoza și decalotarea bebelușului sunt două subiecte controversate cu care se confruntă orice mămică de băiețel. Fimoza se caracterisează prin inabilitatea de a retracta prepuțul (pielea care acoperă glandul). Pentru a nu maltrata inutil penisul copilului este bine de știu că din punct de vedere medical există două forme de fimoză.

mamaplus

1. Forma fiziologică care presupune că la naștere toti băieții au, în mod normal, prepuțul non-retractabil, situație ce rămâne normală chiar și în adolescență. Pe măsură ce copilul crește, prepuțul începe să se separe singur de glandul penisului. În cadrul acestui proces, sub pielea prepuțului se pot acumula celule moarte. Aceasta este smegma, care va fi în mod natural eliminată prin orificiul prepuțului, deci nu trebuie să se intervină în curățarea acesteia. Procesul de separare a prepuțului de gland poate apărea la orice vârstă, însă nu și la copii mici. 50% dintre băieți au un prepuț retractabil până la vârsta de 10 ani. La restul, această schimbare se produce până la perioada de sfârșit a pubertății.

2. Forma patologică sau fimoza adevărată apare atunci când un bărbat ajuns la maturitate (postpubertar) are un prepuț netractabil și, neputând decalota glandul, poate simți disconfort în timpul actului sexual. Studiile arată că doar 2% dintre bărbați au un gland pe care nu-l pot decalota niciodată. Acest lucru poate fi privit ca o varianță anatomică normală, atât timp cât nu afectează viața sexuală și nu produce durere și disconfort la urinare. 90% dintre bărbații cu această condiție o pot corecta folosind creme cu steroizi și exerciții de lărgire a orificiului prepuțial.

Ce este prepuțul și care este rolul său?

Prepuțul este o membrană dublă de piele cu rol de acoperire și de protecție a glandului (capul penisului). Acesta este caracterizat printr-o mare elasticitate, prin lispa grăsimii subcutanate și printr-un strat (căptușeală) foarte subțire de mușchi. Prepuțul este un organ complex, ce conține aproximativ 80 de metri de fibre nervoase și sute de mii de terminații nervoase erogenice. Astfel, pielea prepuțului este deosebit de sensibilă la orice formă de presiune sau atingere sau variație de temperatură și textură.

Prepuțul fuzionat cu glandul la naștere este o situațe absolut normală, prezentă la toți bebelușii băieței (forma fiziologică a fimozei) și nu necesită igienă specială. Practic, nu există niciun spațiu în care să se poată acumula reziduri nedorite. Înmuierea penisului copilului în apă caldă este suficientă pentru curățarea prepuțului – acesta nu trebuie niciodată retractat forțat pentru a se curăța interiorul său. Procesul de retractare a prepuțului are loc în mod natural pe măsură ce copilul crește.

Decalotarea forțată, o practică barbară

Este absolut interzis și inutil să se forțeze retractarea prepuțului copilului, indiferent de motiv. Acest lucru nu va cauza decât durere și disconfort, putând duce chiar la sângerarea și vătămarea penisului. În plus, decalotarea penisului în mod artificial facilitează pătrunderea unor corpi străini ce pot cauza infecții.

În cazul unui copil al cărui gland a fost decalotat înainte de vreme sunt recomandate băile calde în șezut și nimic mai mult. Părinții trebuie să fie atenți si să depisteze la timp posibilele infecții, însă, în nici într-un caz nu se aplică creme și nu se spală glandul copilului cu săpun. Vindecarea trebuie să se producă de la sine, corpul urmându-și cursul natural.

Balonarea prepuțului la urinare

În cazul unui prepuț care nu este complet retractabil, vidul poate cauza balonarea acestuia în timpul urinării. „Balonul” format dispare odată cu eliminearea unirii prin orifiul prepuțului. Balonarea prepuțului nu este dureroasă și face parte din proceul normal de separare a prepuțului de glandul penisului.

Sursa