Tăierea unghiilor reprezintă una dintre procedurile igienice regulate de care au nevoie nou-născuții. Din anumite considerente, anume această manipulare de-a dreptul îi îngrozește pe părinți. Celor din urmă le este frică ca nu cumva să facă vreun rău micuțului sau sa-i rănească, din neatenție, degețelul. Într-adevăr, tăierea unghiilor nou-născutului impune abilitate și îndemânare, dar toate acestea vin odată cu experiența. Iată de ce părinților, în primul rând, li se propune să achiziționeze, din timp, foarfece speciale cu capete rotunjite sau pensete speciale și pile pentru unghiile bebelușilor. Procurarea acestui set special va permite părinților să taie rapid unghiile de la mâinile și picioarele odorașului lor fără riscul de a-i face vreun rău.

Tăierea unghiilor la nou-născuți

Cum tăiem unghiile nou-născutului? Putem stabili câteva reguli, care, dacă vor fi respectate, vor permite părinților să aducă în regulă manichiura bebelușului, rapid și în siguranță:

1. Pentru această procedură este necesar să vă pregătiți din timp. În primul rând, mama trebuie să-și spele bine mâinile cu săpun, în al doilea rând – foarfecile și penseta de unghii trebuie să fie prelucrate cu spirt medicinal.

2. Cel mai bine este să tăiați unghiile bebelușului în timp ce el doarme, atunci când este absolut relaxat. Dacă, însă, decideți să vă ocupați de manichiura copilului în timp ce nu doarme, în acest caz, îl culcați pe burtică. Această poziție nu-i va permite să retragă mânuța brusc.

3. Atunci când tăiați unghiile de la mânuță, apucați degețelul copilului cu două degete (cel mare și arătător), cu degetul arătător îndepărtați ușor buricul degețelului de le unghiuță. În acest fel nu riscați să provocați niciun fel de durere nou-născutului.

4. Unghiile de la mânuțe trebuie să le tăiem odată la 4 – 5 zile, cele de la picioare – o dată în săptămână.

5. Străduiți-vă ca la mânuță să tăiați unghiuța rotunjit, iar la picioare – în linie dreaptă, fără a rotunji la capete – acest lucru previne încarnarea unghiilor și inflamația.

6. Dacă mama se teme să facă de una singură această procedură, îl poate ruga pe tata să o ajute – să țină mânuța sau piciorușul copilașului până când mămica taie unghiuțele crescute.

7. Dacă totuși s-a întâmplat ceea de ce vă era cel mai tare frică, important e să nu intrați în panică. În cazul în care degețelul micuțului s-a înroșit sau s-a inflamat, prelucrați-l cu soluție de furacilin sau verde de briliant.

8. Este preferabil să nu tăiați unghiile prea scurt, să lăsați o lungime de 1-2 mm.

9. Pentru somnul de noapte, îmbrăcați micuțul cu hăinuțe cu mănuși. Chiar dacă unghiile lui sunt mici oricum se poate zgâria pe față.

Tăierea unghiilor la nou-născuți

Deci, procesul de tăiere a unghiilor nou-născutului solicită de la părinți răbdare și îndemânare. Este complicat doar prima dată, ulterior, însă, vă veți obișnui și chiar veți râde copios atunci când vă veți aminti de frica pe care o aveați la început.