Ce înseamnă stoarcerea laptelui matern?

Laptele din sânii mamei poate fi stors fie cu mâna, fie cu ajutorul pompelor manuale sau electrice.

Stoarcerea, în afară de alăptarea, reprezintă o metodă naturală ce permite extragerea laptelui din glandele mamare. Laptele stors poate fi păstrat în sticluțe sau containere speciale și poate fi utilizat pentru alimentarea bebelușului. Unele femei spun că atunci când recurg la asemenea procedură se simt în postura ”vacilor de muls”. Așa că dacă v-a trecut prin cap asemenea ideea, să știți că nu sunteți unica.

Totul despre stoarcerea și păstrarea laptelui matern

De ce este necesară stoarcerea laptelui matern? 

Dacă planificați să lipsiți o vreme (câteva ore, sau câteva zile), probabil, veți dori să stoarceți, din timp, laptele din sâni, fie că o faceți manual, fie – cu ajutorul pompei. Datorită acestui fapt, bebelușul dumneavoastră va primi, chiar și în lipsa mamei toate elementele nutritive necesare.

Stoarcerea este o metodă profilactică excelentă împotriva mastitei și sporirii cantității de lapte (imaginați-vă ca și cum ați elibera aerul din anvelopele umflate în exces). De asemenea, stoarcerea contribuie la prelungirea perioadei de alăptare în cazul în care dumneavoastră, de exemplu, vă administrați pastile contraindicate în perioada de alăptare, sau dacă ați fost internată pentru o perioadă în spital.

Cum se stoarce corect laptele matern? 

Există două metode. Dacă stoarceți laptele rar și doar uneori hrăniți copilul din biberon, vă este suficientă stoarcerea manuală. Această metodă nu impune niciun fel de cheltuieli financiare, însă, este nevoie de îndemânare, iar procesul poate lua ceva timp. De altfel, multe femei consideră că stoarcerea manuală este mult mai eficientă decât stoarcerea cu ajutorul pompei.

Totul despre stoarcerea și păstrarea laptelui matern

Spălați-vă bine pe mâini. Puneți palmele pe sâni, după care degetul mare îl poziționați în așa fel încât acesta să se afle deasupra celorlalte degete și la o distanță de 4-5 cm de la areolă. Presați sânul cu mâna, concomitent apropiind degetul mare cu cel arătător (țineți degetele doar pe areolă, nu permiteți ca acestea să lunece pe mamelon). Când apare jetul de lapte, repetați ritmic aceste mișcări, mutând degetele circular pentru a reuși să atingeți toate canalele de lapte. Dacă veți poziționa degetele prea aproape de mamelon, la presare veți simți durere și veți stoarce puțin lapte. Pentru colectarea laptelui utilizați un vas sterilizat cu gura largă.

Pompele manuale sau cele electrice fac ca stoarcerea să fie mai rapidă și mai eficientă. Dacă utilizați o pompă electrică, aplicați aparatul la sân după care mașina pur și simplu stoarce laptele în vasul atașat. În cazul pompei manuale, la fel, laptele este stors într-o ceașcă de aspirare, numai că mecanismul de stoarcere este dirijat manual.

În medie, pentru stoarcerea ambelor sâni aveți nevoie de 15 – 45 de minute. Pompele bune imită, în timpul stoarcerii, efectul pe care-l are sugarul și nu provoacă durere.

Alegerea aparatului de stors depinde de cât de des planificați să utilizați pompa și cât timp sunteți gata să pierdeți pentru această procedură. În cazul în care munciți toată ziua și sunteți nevoită să vă faceți timp pentru procedura de stoarcere, probabil, veți avea nevoie de o pompă electrică de mare viteză. Un asemenea aparat costă foarte scump, însă, el poate fi închiriat. Dacă, însă, aveți nevoie doar să stoarceți, din când în când, laptele în surplus pentru ca tata să poată hrăni micuțul atunci când lipsiți, vi se potrivește o pompă manuală mult mai ieftină. Unele femei preferă pompele manuale în locul celor electrice.

Totul despre stoarcerea și păstrarea laptelui matern

Păstrarea laptelui matern

Pentru păstrarea laptelui matern alegeți containere sterilizante și ermetice. Acum, se comercializează diverse pungi și containere pentru congelarea și păstrarea laptelui matern. Din păcate, multe dintre acestea curg, se rup și nu sunt tocmai ermetice. Pentru păstrarea de lungă durată este preferabil să alegeți containerele din sticlă sau plastic dur.

Puteți întâlni o varietate de recomandări în ceea ce privește depozitarea laptelui matern. Asta nu înseamnă că unele dintre aceste sfaturi nu sunt corecte. Unele informează despre particularitățile de păstrare a laptelui în condiții sterile pentru depozitele donatorilor, altele sunt destinate mamelor care au născut copii prematuri.  Recomandările de mai jos au fost confirmate de studiile științifice și se referă la păstrarea laptelui stors în condiții casnice pentru copii sănătoși, născuți în termen.

Totul despre stoarcerea și păstrarea laptelui matern

Puteți păstra laptele:

  • La temperatura camerei (nu mai mare de 25 de grade) nu mai mult de patru ore;
  • Într-o cutie frigorifica cu pastile recongelabile pana la 24 de ore;
  • În frigider, la o temperatura de 4 grade Celsius sau mai frig, pentru trei sau cinci zile;
  • Într-un frigider cu congelator incorporat in interior, pana la doua săptămâni.

Termenii de păstrare a laptelui în congelator pot varia în dependență de modelul congelatorului. Întotdeauna plasați laptele mai aproape de peretele posterior. Produsele care sunt păstrate mai aproape de ușă, sunt expuse influenței variației de temperatură atunci când închideți și deschideți congelatorul. Puteți păstra laptele:

  • Într-un frigider – congelator cu uși separate, pana la trei luni;
  • Într-un congelator cu temperatura de – 20 de grade Celsius care nu are ciclu de dezghețare automată, pentru 6 până la 12 luni.

Totul despre stoarcerea și păstrarea laptelui matern

De asemenea, este important să știți:

 Poți să combini laptele tău din ziua curentă cu laptele congelat, cât timp acesta este răcit pentru cel puțin o ora înainte, și este mai puțin de jumătate din cantitatea celui deja congelat. Laptele proaspăt își păstrează mai multe proprietăți nutritive decât cel congelat, așa că, oricând ai ocazia, folosește laptele refrigerat mai degrabă decât pe cel congelat. Tine minte că, totuși, laptele matern congelat este mult mai hrănitor decât cel formulă.

  • •    Dacă ai de gând sa congelezi laptele, trebuie sa faci asta în decurs de 24 de ore după stoarcere;
  • •    Laptele care a fost mutat în refrigerator din congelator poate fi păstrat acolo cel mult 24 de ore;
  • •    Rețineți, atunci când folosești pompa pentru sân să te speli bine pe mâini înainte și să speli, clătești bine și sterilizezi componentele pompei separat de fiecare dată după folosire, pentru ca laptele să nu producă bacterii.