Sunteți amândoi așezați confortabil în pat, iar bebelușul suge fericit. În scurt timp, ritmul suptului se rărește și îl simți cum se relaxează și, în cele din urmă, adoarme, cu mamelonul în gură. Este o scenă drăguță însă te întrebi dacă ar trebui să îl trezești sau nu, dacă a băut suficient lapte sau nu. Ce faci, îl trezești? Răspunsul este da și nu, depinde de situație. Haideți să vedem cum trebuie să procedăm!

mamaplus

Bebelușii care depun efort să se hrănească eficient în primele zile, adorm la sân deși nu au supt suficient lapte. Acești copii ațipesc la scurt timp după ce încep să sugă pentru că obosesc repede sau renunță din frustrare că nu primesc cu ușurință laptele pe care și-l doresc și adorm.

Nu este nimic îngrijorător ca un copil să adoarmă în timpul alăptării, dar somnul și hrănirea ar trebui să fie două activități separate. Dacă un copil adoarme în timp ce se hrănește, atunci cresc șansele ca el să primească numai jumătate din hrană.

Cum să previi adormirea bebelușului în timpul alăptării?

- Mângâie-l ușor pe spate sau pe gât atunci când se hrănește, astfel încât sistemul lui nervos să fie ocupat cu o senzație.

- Continuă să vorbești cu copilul chiar dacă este foarte mic.

- Hrănește-ți bebelușul într-o cameră bine luminată pentru că sunt șanse mai mici că cel mic să se simtă somnolent.

- Nu-ți alăpta bebelușul în poziția culcat. Sunt șanse mari ca bebelușul să adoarmă, deoarece poziția este foarte confortabilă.

- Ține copilul într-o poziție înclinată sau aproape verticală.

- Schimbă sânii și pune copilul la eructat.

Cum să schimbi obiceiul copilului de a adormi în timpul alăptării?

1. Rutine separate de hrănire și somn.
Bebelușii învață să asocieze evenimentele cu o anumită activitate, atunci când acestea se petrec în mod consecvent. Stabilește o rutină prin îndeplinirea regulată a unui set de activități, cum ar fi baia și citirea unei povești înainte de a merge la culcare. Copilul va înțelege în curând că baia și ascultarea unei povești înseamnă că este timpul pentru somn. Dacă este momentul să fie hrănit și el adoarme, atunci trezește-l.

2. Apelează la suzetă.
Suzeta ajută bebelușul să se calmeze și să se consoleze, iar uneori chiar să adoarmă. Nu-i da niciodată o suzetă unui copil mai mic de o lună. Sugarii își pot suge degetul mare pentru a se liniști la somn.

3. Folosește alte metode pentru calmarea bebelușului.
Creează noi obiceiuri înainte de somn, cum ar fi dezmierdările și mângâierile, vorbește-i pe un ton liniștit, șoptit, cântă-i ceva sau dă-i jucăria preferată înainte de ora de culcare. În timpul nopții așază patul copilului alături de al tău, astfel încât să te afli în câmpul lui vizual. Uneori prezența unui părinte este tot ce are nevoie un bebeluș pentru a dormi liniștit.

Sursa