mamaplus

„Mami, alăptează-mă!” la a treia ediție. Frica cea mare a femeilor e că nu vor avea suficient lapte să-și hrănească bebelușii

-
//
06.08.2019

Mămici cu burtici, cu pici și doritoarele de a deveni mămici, dar și tinerii tați au ales să petreacă prima zi a lunii august învățând lucruri utile despre alăptare. Seminarul ”Mami, alăptează-mă” este organizat de către platforma E-Sănătate și Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 și a ajuns în acest an la cea de-a treia ediție.

mamaplus

Participanții la eveniment au avut posibilitatea să asculte părerile mai multor specialiști. Invitați au fost un neonatolog, un ginecolog, una dintre moașe, o antrenoare de fitness, un consultant în babywearing și un nutriționist.

 „Miturile sunt promovate mai mult în spitale și în mare parte frica femeii că nu o să-i ajungă lapte. Al doilea mit ar fi că laptele o să apară mai târziu și că e normal ca bebelușul să fie alăptat în primele zile cu ceva adăugător. De asemenea, că la unele mame laptele este mai gras, la altele mai slab, la unele mai mult, iar la altele mai puțin”, afirmă Oxana Țurcanu, medic neonatolog-reanimatolog din cadrul spitalului clinic municipal Nr. 1.

Potrivit Oxanei Țurcanu, cauza apariției acestor mituri urmează a fi căutată în interiorul sistemului medical. „Una dintre problemele alăptării este că despre ea începe să se vorbească în momentul în care copilul deja se naște. Despre aceasta trebuie de vorbit încă în timpul sarcinii, la școala mamei. Femeia trebuie ajutată de echipa perinatală – de obstetrician, medicul neonatolog, moașa și asistenta medicală de copii. Însă cel mai eficient ar fi angajarea unui consultant de alăptare în cadrul maternităților”, a mai adăugat medicul neonatolog.

Cristina Ipati, medic ginecolog-obstetrician în cadrul aceleiași instituții medicale, afirmă că alăptarea este în vogă acum în Republica Moldova: „Cu 5 ani în urmă femeile ce țin mult la aspectul fizic, de obicei, recurgeau la biberon pentru a arăta bine și a-și păstra sânii. Acum orice mamă pe care o  întrebați, vă va răspunde mândră că ea poate să alăpteze.”

mamaplus

De cealaltă parte, mămicile prezente la seminar accentuează utilitatea unor asemenea evenimente „Evenimentul este foarte important, în special dacă ești mămică de o săptămână. Mă interesează în special perioada de 2-3 săptămâni imediat după sarcină, pentru că este una foarte complicată, dar și alimentația exclusivă la sân”, a afirmat Victoria, participantă la eveniment.

Cât despre mituri și combatarea lor, unele s-au reținut cu brio de către participante: „Am înțeles - cantitatea de lapte depinde de starea mamei. Laptele întotdeauna este suficient pentru copil”, a adăugat Elena, o tânără mămică.

Astfel de întruniri cu specialiștii, spun mamele, sunt ca aerul. Sunt un motiv în plus să afli încotro se dezvoltă știința, să vezi și să auzi lucruri practice, pe care, poate, le-ai trecut cu vederea.