Multe mame care fac cezariană sunt îngrijorate că vor avea probleme cu alăptarea şi chiar se întreabă dacă vor putea să alăpteze. Ei bine, spre liniştea tuturor, răspunsul este DA!  Nu există niciun motiv pentru care nu ai putea să alăptezi cu succes, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. 

mamaplus

Există naşteri prin cezariană programate şi există cezariene de urgenţă care pot fi mai stresante, atât pentru mămici, cât şi pentru bebeluşi. Există, de asemenea, diferite tipuri de anestezii care se folosesc în funcţie de circumstanţe. Celor mai multe mame li se face o anestezie epidurală astfel încât să fie treze pe tot parcursul naşterii. Uneori, o anestezie generală este necesară în caz de urgenţă, dar, de obicei, mămica se trezește repede din anestezie.

Alăptarea face parte din legătura profundă care se creează între voi imediat după naştere. Indiferent de tipul de anestezie de care ai parte, acesta nu ar trebui să intervină în procesul de alăptat al copilului, deoarece cantitatea de anestezic care ajunge în lapte nu este semnificativă.

În unele maternităţi, bebeluşul este plasat pe pielea mămicii imediat după naştere, cât timp se află încă pe masa de operaţie, imediat ce medicul neonatolog se declară mulţumit de starea generală de sănătate a copilului. Dacă acest lucru nu este posibil, ai putea avea contact fizic (piele pe piele) cu nou-născutul în salonul postoperator.

Așadar, cezariana nu blochează curgerea de lapte, nu întârzie apariţia secreţiei lactate, cu condiţia punerii copilului la sân, în prima jumătate de oră, cât copilul este treaz. Nu lăsa pe nimeni să te convingă că nu poţi alăpta după o naştere prin cezariană. Dacă ai nevoie de sprijin suplimentar, discută cu medicul tău sau cu un consilier de alăptare.

Sursa