5 indicii că micuțul tău e gata să doarmă separat

Oricit de mult un copil ar fi obișnuit să doarmă împreună cu părinții, mai devreme sau mai târziu va trebui să treacă în propriul lui pătuț. Cei mai mulți dintre părinți se întreabă la ce varsta este indicat ca un copil să înceapă a dormi singurel? Raspunsul e foarte simplu: nu există o asemenea vârstă. Cu toate acestea, există unele semne care indică faptul că micuțul este gata să doarmă separat.

 Iată câteva indicii:

  • Copilul are cel puțin 2 ani

De regulă, copilul poate trece în pătuțul lui pe la 2-3 ani, când deja a trecut de temerile nocturne cu sprijinul mamei si tatălui, și, când el se simte deja că este individual și își dorește să aibă spațiul propriu. Spațiul personal înseamnă camera lui și pătuțul.

  • Copilul nu mai este alăptat

La finalizarea alăptării dispare și unul dintre principalele motive de a dormi împreună cu copilul. Dispare nevoia ca copilul să se treyeaască noapte prin urmare și nevoie de a fi adormit înapoi. Deci daca nimic nu vă mai deranjează somnul, atunci micuțul poate dormi fără griji în pătuțul lui.  

  • Copilul este capabil să adoarmă de unul singur

Mulți copii, sub 3 ani au nevoie de contact fizic, mai ales cu mama,  ei pot adormi  doar atunci când simt lângă ei corpul mamei, respirația ei. Prin urmare, acești copii ar trebui să fie învățați să doarmă separat de la vârsta la care copilul indică că ar vrea să fie independent. Atunci când un copil însă poate adormi singur, fără dificultăți, atunci cu siguranșă e timpul să doarmă în patul lui.

  •  Copilul e suficient de independent

Vârsta de 2-3 ani este numit criza " Eu singur ", și pentru asta există un motiv. Aceasta este vârsta când un copil își dă seama în primul rând că el este - o personalitate separată de părinții lui, că el - nu este o continuare, sau o parte din  mama sau tata – ci o individualitate. Și la acest hotar al individualității copilul începe să verifice cu entuziasm: ce poate face el însuși, și ce va primi pentru asta? Această perioadă este perfectă pentru a-i arăta copilul că el este capabil să doarmă în camera lui ca un adult.

  • Somnul cu copilul devine incomod și obositor

În ciuda tuturor beneficiilor somnului împreună cu copilul, vine un timp când  acesta este un impediment în viața de cuplu. Dacă simțiți că relațiile de familie sunt afectate de prezența constantă a copilului în patul părinților, ar trebui să-l obișnuiți treptat să doarmă separat. Nu e nevoie să vă sacrificați relațiile cu soțul, oricum copilul va trebui odată să doarmă separat.